Sivil Toplum Örgütlerinin (STÖ) en önemli işlevi sosyal fayda üretecek faaliyetlerde bulunmaktır. En geniş anlamı ile STÖ’lerin amacı ‘karar alma mekanizmasına katkıda bulunacak faaliyetleri gerçekleştirmektir. İlçemizde bugün itibariyle resmi kayıtlara göre 160’ın üzerinde STÖ (Dernek) bulunmaktadır. Dernek sayısını göz önüne aldığımızda ilçemizde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın çok zengin ve dinamik bir yapıya sahip olduğu düşünülebilir, fakat gerçekte durumun böyle olmadığı aşikardır.
Gönüllülük, Sivil Toplum Örgütlerinin faaliyetlerinde temel prensiptir. Dernek yönetim ve diğer organlarında görev alan herkesin, gerçekleştirilen faaliyetlerden kişisel beklenti içine girmesi beklenemez fakat özellikle ülkemizde bir çok sivil toplum örgütü üyesinin sadece kişisel beklenti için yönetim kademesinde görev aldıkları görülmektedir. Bu durum STÖ faaliyetlerinde verimsizliği beraberinde getirmektedir.
Proje yaratmak ve yürütmek, STÖ’lerin yönetim ve finans yapısını güçlendiren ve onların istikrar ve devamlılığı için en önemli faaliyettir. Bu anlamda, Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyetlerde bulunan sivil toplum örgütleri örnek alınabilir. AB çeşitli mekanizmalar kurarak yerel, ulusal ve uluslararası seviyede faaliyetlerini sürdüren tüm STÖ’leri çok çeşitli fon kaynakları yaratarak proje bazlı desteklemektedir. Ülkemizin, aday ülke olarak AB sürecinde olması yerelde ve ulusalda her sivil toplum örgütünün (Dernek) söz konusu hibe fonlarına ulaşması mümkündür.
Proje döngüsü yönetimi (PDY, sivil toplum örgütlerinin en önemli yeteneğidir. Proje üreten ve faaliyetler sonunda yerel topluma olumlu katkı sağlayan her türlü ekonomik ve sosyal eylem, STÖ’lerin karar alma mekanizmasına daha fazla katkıda bulunmasına imkan vermektedir. Yönetim ve finansal yapısı güçlü sivil toplum örgütleri başta Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler olmak üzere ülkemizin uluslararası temsiline fevkalade olumlu katkı sağlayacaktır.
Sonuç olarak, yerel çevrede faaliyetlerini sürdüren sivil toplum örgütlerinin (dernekler) yukarıda belirtilen prensipleri göz önüne alarak yönetim ve finansal yapısını güçlendirmesi gerekmektedir. Gönüllülük esasına göre çalışan ve proje tabanlı faaliyetleri gerçekleştiren sivil toplum örgütleri özellikle gençler ve dezavantajlı gruplar olmak üzere toplumdaki herkese fayda üretecektir.
Saygılarımla,
FACEBOOK YORUMLAR