Koruyucu Fizyoterapi, sağlıklı bireylerde veya risk altındaki bireylerde, sakatlanma veya hastalık riskini azaltmak, fiziksel fonksiyonları korumak ve gelecekteki problemleri önlemek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hastaya özel olarak geliştirilen fizyoterapi programları ile birlikte mevcut şikayetleri ortadan kaldırarak daha güçlü birey ve doğru postür elde etmek hedeflenir.
Kişilere günlük yaşamda daha sağlıklı olabilmeleri için eğitim vermek ve öğrendiklerini yaşam içerisine yerleştirmek asıl amaçtır. Bir hastalığa yakalanmadan önce yakalanma olasılığını minimuma indiren bu tarz koruyucu tedavi yöntemleri, sağlıklı bireylerin bile normalden daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Fizyoterapinin uygulandığı bölgelerde bulunan kas ve kemik yapılarının eskisinden daha sağlıklı olduğu da bilinmektedir.
Kaliteli yaşam standartlarına ulaşmak için aslında her ailenin bir aile fizyoterapistine ihtiyacı olduğu söylenmektedir.
Koruyucu Fizyoterapi, sporcularda spor yaralanmalarını önlemek, işyerindeki fiziksel zorlanmayı azaltmak, yaşlılarda düşme riskini azaltmak gibi durumlarda gereklidir. Ayrıca, postür bozuklukları, kas-iskelet sistemi sorunları ve kronik ağrı gibi durumların önlenmesinde de kullanılır.
Gerçekçi hedefler ile amaca yönelik minimum egzersiz hastaya öğretilerek devamlılık sağlamak amaçlanır. Durumdaki iyileşmeyi takip edebilmek için düzenli aralıklar ile kontroller yapılmalı ve hastanın yeni düzeyine göre yeni bir tedavi programı geliştirilmelidir.
En yaygın şikayetlerden olan boyun, bel ve omurga şikayetleri başta olmak üzere kişiye özel olarak günlük hayatında şikayetlerini tetikleyebilecek daha birçok durum değiştirerek optimize etmek amaçlanır. Sağlıklı bireyler koruyucu terapi ile birlikte daha sağlıklı durumlara ulaşarak yaşam kalitesini artırır.
Yapılan araştırmalar ve analizler sonucunda bahsedilen hastalıkları günlük yaşamda tetikleyen çevresel faktörler tespit edilir. Bu faktörler yapılan çalışmalar sonucunda en aza indirilmeye çalışılır. Tamamen ortadan kalkmasa bile en azından günlük yaşamda kullanılmakta olan birçok eşya, araç ve gereç sağlıklı bireylerin fiziksel uyumu için düzenlenmektedir. Bu sisteme bağlı olarak son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde de birçok ekipman ve eğitim programları oluşturulmaktadır.
Bu süreçte kişiye özel ekipman ve eğitim programlarının düzenlenmesi konusunda öncelikle bir fizyoterapistten yardım alınmaktadır. Ardından alanın uzman kişilerle oluşturulan ekiplerin koruyucu fizyoterapi için çalışmaları gözden geçirilerek sağlıklı bireylere sunulmaktadır. Bu yöntemler sayesinde daha sağlıklı ve yaşam standardı yüksek bireylere ulaşılmaktadır.
İlgililere Duyurulur;
Fiziksel inaktivite nedenli kronik hastalıkların ülkelerin sağlık maliyetlerine etkilerini inceleyen çeşitli çalışmalar mevcuttur. Kanada, İsviçre, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan çalışmalar, fiziksel hareketsizlik ile ilişkilendirilebilecek sağlık harcamalarının toplam sağlık maliyetlerinin %5,5 ile %8’i arasında olduğunu belirtiyor.
Sadece koruyucu fizyoterapi yöntemlerinin uygulanmaması nedeniyle belki de milli sermayemizden yılda milyarlarca lira kaybediyoruz. Hastanelerimizde fizik tedavi ünitesi için aylarca sıra bekleyen vatandaşlarımız oluyor.
Fizyoterapistler görev almaya hazırlar, değerlendirmek sizin elinizde.
Sağlıcakla kalın.
FACEBOOK YORUMLAR