Yapılan pek çok çalışma tahıl içeriği yüksek beslenmenin felç, kalp hastalıkları ve kolorektal kanser hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını gösteriyor. Tahıl tüketimi ayrıca , kanda sürekli yüksek düzeyde şeker (glikoz) olduğunda meydana gelen bir hastalık olan tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
Tam tahıllı ürünler, özellikle insülin direnci olan obezite hastalarında, içerdikleri posa nedeniyle tokluk hissi sağlayarak, kilo kaybında önemli rol oynarlar. Tam tahıllı besinler düşük glisemik indekse sahip oluğu için kan şekerinin dengeli yükselmesine yardımcı olur. Böylece tokluk süresini uzatır.
Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren bir besinin kan şekerini referans besine göre ne kadar yükselttiğini gösterir. Referans besin, glukoz veya beyaz ekmektir. Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha kontrollü yükseltir. Bu nedenle besin seçiminde tahıllı besin, bulgur, yulaf, kinoa gibi glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.
Tam tahıl nedir?
Tahıllar, diyet lifi, B vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin ve folat) ve demir, magnezyum ve selenyum mineralleri için önemli kaynaklardır. Tahıllar 3 katmandan oluşur: 1. Lif zengini dış kabuk (kepek)
2. Nişastalı kısım (endosperm): Bitkinin ana enerji deposudur.
3. Zengin iç kısım (tohum): Tahılın en küçük parçasıdır.
Bir besinde tam tahıl teriminin kullanılabilmesi için besin içeriğinde ağırlıkça %51 oranında herhangi bir tam tahıl kombinasyonu bulunmalıdır. Tam tahıllı besinler posadan zengindir. Yulaf, bulgur,kinoa,yarma,karabugday, çavdar, tam tahıl ile elde edilen ürünleri (tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna) tam tahıllı besinlere örnek olarak verebiliriz.
Tam tahıllı ürünler seçerken bir besin içindeki tam tahıl oranı ne kadar yüksekse ilgili besinin sağlık üzerindeki faydalarının o denli fazla olacağını unutmayın. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı veya kepekli ekmek tercih edin. Yemeklerinizde kahverengi pirinç, yabani pirinç veya kepekli makarna kullanmayı deneyebilirsiniz.
FACEBOOK YORUMLAR