Sahura kalkmak kadar sahurda yedikleriniz de önemli. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemleri olabiliyor.
Sahurda uzun süreli tok kalmak için hem protein hem sağlıklı yağ hem de rafine olmayan karbonhidrat kaynağı içeren besinlerin bir arada olduğu öğünler tercih edilmelidir. Sahurda yumurta içeren kahvaltı yapmak en ideal öğün olacaktır.
Sahurda 1 haşlanmış yumurta tüketmek hem tokluk hem de besleyici içeriği ile size biyoyararlanım sağlayacaktır. Bir yumurta yaklaşık 70 kalori, 6 gram protein, 5 gram yağ ve 186 mg kolesterol içerir. Yumurta tüm besinler arasında en kaliteli proteine sahiptir. İçeriğindeki protein insan vücudunda sentezlenemeyen ve sadece besinler ile dışarıdan alınabilen "elzem amino asitleri" nden oluşuyor.
Sindirilebilirliği yüksek olduğu için, tamamına yakını vücut tarafından kullanılıyor ve vücut proteinlerine dönüşebiliyor. Anne sütüne en yakın besin olan yumurta bu özelliğinden dolayı da diğer besinler ile karşılaştırma yapma kolaylığı sağlıyor.
Yumurtada proteinden elde edilen fayda yüzde 90'ın üstünde iken, bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde de yüzde 74 değerindedir.
A vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin bir yiyecek olan yumurtada demir, fosfor, magnezyum, kükürt ve sodyum gibi mineraller bulunur. Yumurtanın sarısı, akına oranla daha fazla yağ, protein ve demir içerir. Yumurta beyazının kalsiyum değeri yüksektir ve kolesterol içermez kalori açısından daha düşüktür.
Bu sebeple omlet veya menemen yaparken daha fazla yumurta beyazı daha az yumurta sarısı kullanabilirsiniz.
FACEBOOK YORUMLAR