Türkiye’de de her ilin, hatta her ilçenin belli bir ürünün üretimine kaynak teşkil ettiği ve bu ürün ile ünlenmiş olduğu bir gerçek... Farklı yöreden insanlarla tanıştığımızda bu durum dilimize yansımış oluyor ve ilk yöneltilen sorulardan biri de ‘sizin oraların nesi meşhur’? oluyor.
Coğrafi işaretler yöresel bir ürünün bir ülke, yöre ya da bölge ile arasındaki bağlantıyı ifade etmek için kullanılır.
Ancak her ürüne coğrafi işaret verilmiyor. Belirli bir geçmişe sahip ve yöreye özgü nitelikleri olan ürünlere veriliyor. Bu işarete sahip olan ürünlere genellikle ortaya çıktıkları yerlerin isimleri veriliyor. Coğrafi işaretler içerisinde tarım, maden, el sanatları, yöresel yiyecekler ve sanayi ürünleri barındır. Coğrafi işaretler, "menşe adı" ve "mahreç işareti" olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Menşe Adı: üretimleri bütünüyle o coğrafi sahada gerçekleşen ürünlerdir.
Menşe adı olarak tescili yapılan ürünlere örnek olarak Erzincan Tulum Peyniri, Kayseri Pastırması verilebilir.
Mahreç İşareti: Ürünün üretildiği bölgedeki özelliklerinden en az birini taşıması şartıyla, özgü olduğu yöre dışında da üretilebilmesi anlamına geliyor. Çorum Leblebisi, Gaziantep Baklavası, Antakya Künefesi, İzmir Tulum Peyniri gibi mahreç işaretli ürünlerimiz bulunuyor.
Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korurken tüketiciyi de korumakta. Ayrıca yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı destekler.
Tüketiciye kaliteli ve güvenilir ürünü seçebilme fırsatı tanıyarak tüketicilerin sağlıklı beslenmesine olanak sağlar. Coğrafi işaretli ürünler tanıtım ve tüketim konusunda daha çok ön plana çıkmayı hak ediyor.
FACEBOOK YORUMLAR