Mehmet Kıyak

Mehmet Kıyak

[email protected]

AH ŞU ÜNYELİLER…

07 Eylül 2024 - 16:50






Bazen, “Ünyeli kalmadı derler Ünyeliler”. Genellikle de cenazelerde; şöyle etraf süzüldükten sonra.
Siyasetçilerin beceriksizliklerini yutturdukları dış güç jargonu sanki tezgahlanmış bir iç güç gibi, belki de Ünyeli, Ünye’den değil Ünyeli’den kaçtı.

Bizim toplum, düşünürünü, yazar, çizerini, aydınını yönetenini yönetmenini kendi cemaatindeyse yakından tanır, peşine yakılır. Oyunculuğundan çok Avlu, İftarlık Gazoz, Entelköy Efeköye Karşı, Dondurmam Kaymak gibi kendisini değil birçok yapıt ve en son Cem Karacanın Gözyaşlarından tanır yönetmen Yücel Aksu’yu.

Kış mevsiminin sonuna yakın,  Ünye’mizi ziyaret etmiş, İstanbul’a döndüğünde her an bizden bahsetmeden edemez. Belki de tadının damağında bırakmış Ünyeli hala bizden bahsediyordur.
-Marsilya’dan daha güzelmiş Ünye, hele insanları, nazik, kötülükten uzak hoşgörülü kültürlü, karakter ve kalite yüklü.

Üç günde ele verecek değildik ya kendimizi.
Ya Selim Tuncer, bizden biri, üç günlüğüne değildi bu seferki gelişi Holivut prodüksiyonunun ötesinde görsel şölene dönüşmüş yüksek bir prodüksiyonla ve profesyonel bir ekiple sinemamıza ve şehrimize katkı sağlamak içindi.

22 Temmuz’da başlayıp 20 Ağustos’a kadar işleyen süreçte kontrol deliliği paraya dönüşmüş, egosu kibri açgözlülüğüyle bir ayda nasıl da kalıcı bir sağır topluma dönüştüğümüzü Selim Tuncer gözler önüne serer mi?

Konuşmaktan çok dinlemeyi, gözlem yapmayı sever, saygı yüklü, içten dost canlısı tartışmaya çatışmaya yer vermeyen uyumlu problemsiz bir insan. Çoktan dirençli kimliğiyle belleğinden olanlar çoktan silindi.

Onlar para kazanacak diye kenardaki üvertürü bile, gözlerini filme dikmiş Ünyeli  basmacısından, restorancısından lokantacısına kuyumcusuna kazık atan atana…

Ünyeli şimdi kendisini yaptığı katkısızlığı sorgulasın, öyle yalancı tebessümle gösterişli tebessümle kıyafetle bakışlarla. Dışında Kalan ne kadar yeterli, tartışma konusu.

Bir daha film çekilir mi?  Yaratıcı yapımcı Esra Seyrekbasan tarih yazıldı. Esra Hanım Selim Beye,

  • Senin heykelini diksinler diyor. Demek ki bundan sonra çok zor.
İnsanın içini acıtan fedakarlık, geçmişe ve birbirine sahip çıkma, yaşatma, farklılıklara rağmen bir arada yaşayabilme cümlelerinin sahnelerde kalması.

Şimdiden Ünyelünün galadaki huysuzluklarına, çatışmalarına, mızmızlanmalarına gülmeye başladım.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum