Türkiye nüfusunun %12’sini engelli bireyler oluşturmaktadır. Bu oran, Avrupa Birliğinde toplam nüfusun %11,1’dir. Diğer taraftan, ülkemizdeki engellilerin istihdam oranı %41,1 iken bu oran AB’de %47,3 olarak açıklanmaktadır. Resmi kuruluşların yayınladıkları istatistiklere göre esasen, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında, ülkemizdeki engellilerin istihdama katılım oranının olumsuz bir tablo çizdiği söylenemez.
Ülkemizde son yıllarda artan ekonomik iyileştirmelere rağmen, engellilerin sosyal yaşama katılımının önündeki engeller devam etmektedir. Kentlerdeki ulaşım zorlukları başta olmak üzere, engellilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımı hemen hemen mümkün olmamaktadır.
Kısaca, engellilerin sosyal ve kültürel dışlanması olarak tanımlayabileceğimiz sorunun temel olarak aynı toplumda yaşayan insanların engelli bireylere karşı olumsuz önyargılarından kaynaklandığını söylemek mümkündür. Yaşadığımız toplumda engelliler ne acıdır ki her hangi bir işte çalışamayacak ve yeterli eğitime sahip olmayan ve aynı zamanda ekonomik sıkıntı içinde olan kişiler olarak görülmektedir.
Engellilerle ilgili olumsuz ön yargıların ortadan kaldırılması için öncelikle yerel çevrede faaliyetlerini sürdüren sivil toplum örgütleri başta olmak üzere toplumdaki herkese sorumluluk düşmektedir. Bu bağlamda, STÖ’ler tarafından proje temelli gerçekleştirilecek sosyal ve kültürel faaliyetlere engelli bireylerin katılımı sağlanmalıdır. Kendine güven, iletişim, problem çözme, kritik düşünce, yaratıcılık, inovasyon, yabancı dil, liderlik, takım çalışması, organizasyon gibi kişisel ve profesyonel becerilerin gelişmesine yönelik faaliyetlerin planlanması ve ivedilikle uygulamaya konulması gerekmektedir.
Avrupa Birliği, engellilerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımını destekleyen projelere önemli miktarlarda hibe desteği vermektedir. Ülkemiz de aday ülke statüsü gereği söz konusu desteklerden yararlanabilmektedir. Yerel ve ulusal her sivil toplum örgütünün (Dernek) başvurabileceği hibe projelerine başvurular Dışişleri Bakanlığına bağlı Ulusal Ajansa yapılmaktadır.
İlçemizde engellilerle ilgili proje temelli faaliyetler yürüten birkaç sivil toplum örgütü bulunmaktadır. Ünye Bedensel Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü, özellikle engelli gençlerin kişisel becerilerinin geliştirilmesine yönelik okçuluk sporu temelli faaliyetleri ile yerelden ulusala uzanan başarılara imza atmaktadır. Diğer yandan, gençlerin ekonomik ve sosyal hayata katılımına katkı sağlayacak faaliyetler sürdüren Ekonomik Sosyal Araştırma ve Kalkınma Derneği ulusal ve uluslararası projeler uygulamaktadır. Derneğin, Ünye Sakatlar Derneği ile ortak yürüttüğü ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Sosyal Girişimciye Engel Yok’ projesi engelli gençlerin sosyal medya araçlarını öğrenmesine yönelik mesleki eğitim faaliyetleri halen sürdürülmektedir.
3 Aralık 2021 tarihinde ‘Dünya Engelliler Günü’ vesilesiyle ilçemizdeki resmi ve özel kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilen ve en iyi temenni ve dileklerin karşılıklı olarak ifade edildiği ziyaret ve etkinliklerin sürekli hale getirilerek maksimum faydanın sağlanması temennisiyle…
FACEBOOK YORUMLAR