Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Bir Fizyoterapistin Kaleminden
[email protected]

TENİSÇİ DİRSEĞİ (Lateral Epikondilit) NEDİR?

15 Eylül 2024 - 13:45





Tenisçi Dirseği, ismini tenis sporundan alsa da günlük yaşamda tekrarlayan el ve dirsek hareketleri uygulayan kişilerde görülür. Tekrarlayan hareketler ve aşırı yüklenme kaynaklı kasları kemiklere bağlayan dokularda yırtılma, iltihaplanma ile ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Kol ya da bilekleri kullanırken oluşan ağrı ile kendini gösterir.

Tenisçi Dirseğine neden olan faktörler şunlardan oluşur:

- Aşırı Kullanım
- Fiziksel Aktiviteler
- Yaş

Aşırı kullanım ve hatalı fiziksel aktivitelerin etkisiyle genelde 30-50 yaş aralığında görülen tenisçi dirseği rahatsızlığında belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar. Tenisçi Dirseğinin belirtileri arasında
-Dirseğin dış bölümünden bileğe kadar giden yanma ve ağrı
-Kolu uzatırken ağrı hissi ve sertlik
Dirsek ekleminde şişlik
-Raket, kalem ya da İngiliz anahtarı gibi nesneleri tutmaya çalışınca zayıflık gösterilebilir.
Tenisçi Dirseği Tanısı Nasıl Konur?
Tenisçi dirseği belirtileri fark ettiğinizde uzman doktor, dirsek eklemi ağrısı, şişme ve sertliği kontrol etmek için fiziki muayene yapacaktır. Bunun yanında doktor ağrıya neden olabilecek durumlarla ilgili size soru yöneltebilir. Tenisçi dirseğinin tanısı konulurken şu testler ve tetkikler yapılır:
-Artrit veya kırık kemik gibi durumları ortaya çıkarmak için röntgen
-Ultrason,
-Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
-Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları
-Elektromiyografi (EMG)

Tenisçi Dirseği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide cerrahi öncesinde kesinlikle Fizyoterapi Yaklaşımları değerlendirilmelidir.
Dinlenme, Steroid olmayan anti inflamatuar ilaçlar, bilek destekleri, Fizyoterapi Yaklaşımları, Steroid enjeksiyonları, PRP tedavisi gibi yöntemler uzman kişilerce yapılabilir.
Tenisçi dirseği tedavisinde fizyoterapistler ile birlikte manuel terapi uygulamaları ve egzersiz tedavileri ağrıların azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Konudan Bağımsız!

Kadın futbol takımımız süper ligde ilk maçına çıktı, hem bir futbolsever hem de bir fizyoterapist olarak kendilerine başarılar diliyorum. Önce sporcu sağlığı diyerek saha zemininin bizlere yakışmadığını hatırlatmak istedim. Umarım bir sonraki iç saha maçımızda bize yakışanı yaparız. Kızlarımıza sakatlıksız bir sezon dilerim.
Sağlıcakla kalın.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum