Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Bir Fizyoterapistin Kaleminden
[email protected]

SİYATİK NEDİR?

27 Temmuz 2024 - 18:48





Vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinir, bel kemiğinin altından başlayıp bacağa kadar uzanır. Bacağın duyu ve motor fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayan siyatik sinir, belin son omurları olan 4 ve 5. Omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır.

Siyatik ağrısı, genellikle hafif şiddetlerde başlayıp ilerleyen süreçte ağrının şiddeti giderek artar. Ağrı tipik olarak bacak bölgesine yayılır. Kalça bölgesinden baldıra, diz altından bacağın yan ve ön kısmına kadar uzandıktan sonra son olarak topuğa kadar hissedilir. Bacakta ağrı hissi, güç kaybı ve his kaybıyla öne çıkan siyatik, tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Genellikle tek taraflı olan siyatik ağrısı, genç erişkinlerde, ağır iş ile uğraşan kişilerde ve egzersiz yapmayan bireylerde daha sık görülür.

Siyatik Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Siyatik tanısı almış kişilerde tedavi yöntemleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar siyatik sinir tedavi sürecine de yön vermektedir. Siyatik sinir tedavisinde ilk etapta basit tedaviler uygulanmaktadır fakat bazen bu tedaviler yeterli olmayabilir. Siyatik tedavisinde kullanılan ilaçlar kalıcı değil geçici çözüm oluşturmaktadır. Siyatik sinir ağrısını geçirmek amacıyla bölgeye yapılan baskılar ağrıyı daha da şiddetlendirebilir. Bu noktada siyatik sinir problemi yaşayan kişilerin önce hekim muayenesinin ardından fizyoterapist ile ihtiyaca ve kişiye özel bir fizyoterapi programıyla tedaviyi ilerletmesi gerekir.

Siyatik sinir tedavisinde kullanılan teknikler şöyle sıralanabilir.

  • Manuel Terapi
  • Trigger Point Terapi Uygulamaları
  • Kinezyo – Bant Uygulamaları
  • Siyatik Tedavisine Özgü Egzersiz Desteği
  • Osteopatik Tedavi Yöntemleri
  • Siyatik Tedavisine Destekleyici Olarak Omurga ve Vücut analizi
  • Miyofasyal gevşetme teknikleri
gibi bütüncül ve fonksiyonel yaklaşım metotlarıyla siyatik tedavisi bilimsel veriler doğrultusunda fizyoterapiye uygun bir şekilde çözülmektedir.
Siyatik tedavisi konusunda yukarıdaki fizik tedavi yöntemleri oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Fizyoterapi yaklaşımları siyatik tedavisinde dünya genelinde en çok kullanılan yöntemlerdir ve birçok çalışmaya göre ilaçlara oranla kalıcı ve etkili sonuçlar vermektedir.
Fizyoterapi yaklaşımlarının yanında hekimin uygun gördüğü ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar arasında
  1. Non – steroidal antiinflamatuar ilaçlar
  2. Ağrı kesiciler
  3. Kas gevşetici ilaçlar
  4. Steroid enjeksiyonları gösterilebilir.
Siyatik sinir tedavisi için ilaç kullanımı ve takibii yapabilecek tek yetkili kişi hekiminizdir. Tedaviye yanıt vermeyen hastalarda cerrahi yöntemler de kullanılabilir.

Unutmayınız; sağlık hizmetleri birbiri ile koordineli çalışmak zorundadır. Hekimin tanısını koyduğu ve tedavi yöntemini belirlediği vakalarda hekim ile fizyoterapistin koordineli çalışması hastaların tedavi sürecinde çok büyük önem arz etmektedir.

Sağlıcakla kalın.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum