Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Bir Fizyoterapistin Kaleminden
[email protected]

OKUL DÖNEMİNDE FİZİKSEL AKTİVİTE

07 Eylül 2024 - 18:13





Malumunuz eğitim dönemi başlıyor. Tüm öğrencilerimiz için başarılarla dolu bir eğitim öğretim hayatı temenni ediyorum. Dünya Sağlık Örgütünün fiziksel aktivite rehberlerine göre okul çağındaki çocukların günde en az bir saat orta-yüksek şiddetli fiziksel aktivite (kalp hızını belirgin şekilde artıran düzeyde) ve haftada üç gün fiziksel uygunluk egzersizleri yapması önerilmektedir.

Fiziksel uygunluk egzersizlerinin, özellikle masa başında uzun süreler geçirildiği dönemlerde çocuğun duruş düzgünlüğüne yönelik olması ve kısalabilecek kasların gerilmesi hedeflenmektedir.


Fiziksel aktivite seviyesinin arttırılması çocuklar ve gençlerin derslerine olumsuz etki eder şeklindeki yaygın inanışın yanlış olduğu ve düzenli bir program dahilinde yapılan egzersizlerin çocuklar ve gençlerin bilişsel ve fiziksel gelişimine oldukça katkısı olacağının bilinmesi gerekir.
Bu süreç boyunca okul yönetimleri, öğretmenler ve ailelere büyük iş düşmektedir.

Okul Yönetimleri ve Öğretmenler İçin Öneriler

DSÖ’nün çocuklarda fiziksel aktivite için olan rehberlerinin güncel halleri takip edilmelidir. Çocuklar, gerekli düzeye aşamalı olarak ulaştırılmalıdır.

En az matematik, Türkçe vb. dersler kadar, beden eğitimi derslerine olan ihtiyaç da unutulmamalı ve gereken özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki, başarılı nesiller ancak sağlıklı nesillerle sağlanır. Her dersin işleyişine mümkün olduğu oranda fiziksel aktivite dahil edilmelidir. Sınıf içi fiziksel aktivite yaklaşımları uygulanmalıdır.

Çocukların oyun alanları, beden eğitimi yapılan alanları ve bu alanlarda kullanılan araç-gereçlerin devamlı temizliği sağlanmalıdır. Araç gereç paylaşımı gerektiren fiziksel aktivite etkinlikleri (örnek top oyunları gibi) ile vücut teması içeren etkinlikler (futbol, kör ebe gibi) tercih edilmemelidir. Bunlar yerine belirgin mesafelerde yapılabilecek fiziksel aktivite etkinlikleri (koşu, egzersiz, ayakla top sürerek topu hedefe ulaştırma yarışı, ayak tenisi/ayak voleybolu gibi) tercih edilmelidir.

Aileler İçin Öneriler

Bu süreçte sadece matematik, İngilizce vb. dersler değil çocukların hareketsizliği için de endişe edilip çocuklar hareket yönünden de desteklenmelidir. Ev içerisinde fiziksel aktiviteyi artırıcı etkinlikler yaratılmalıdır. (Evin çeşitli alanlarına hoplama zıplama eğilme yapabileceği farklı engeller koyma gibi)

Ev işlerinde görev paylaşımı yapılmalı ve özellikle hareketlilik içeren sorumluluklar çocuklara verilmelidir. (Örnek: çamaşır sermek, yerleri silmek vb.) Ev içerisinde birlikte egzersiz yapılmalıdır. Özellikle youtube gibi platformlardan çocuk egzersiz vidyoları bulunup yararlanılabilir.

Kurallara uyularak; açık hava yürüyüşleri, bisiklet sürme vb. aktiviteler birlikte yapılmalıdır.
Bunlara ek olarak okullarda sağlık taramalarının arttırılması, bu taramalar sonucunda elde edilen bilgilerin aileler ile paylaşılması ve ailelerin de bir uzmandan destek alması için çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki; okul sadece çocuğun bilişsel düzeyi için eğitim yeri değil, aynı zamanda psiko-sosyal gelişiminin desteklendiği en önemli yerdir.
Sağlıcakla kalın.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum