Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Bir Fizyoterapistin Kaleminden
[email protected]

İNME – FELÇ REHABİLİTASYONU

11 Ağustos 2024 - 16:38




İnme veya felç hızlı bir müdahale gerektiren acil durum olarak tanımlanabilir. İnme sonrası rehabilitasyonun hedefi, hastanın felç kalmasını önlemektir. Felç gelişmiş ise kişinin bağımsız bir şekilde günlük ihtiyaçlarını karşılamasını sağlayarak hayat kalitesini artırmak ana amaç olmaktadır.

Gerek beyin damar tıkanıklığı gerekse
beyin kanamasına bağlı oluşan inmede felç kalmayı önlemek için uygulanan fizik tedavi rehabilitasyon uygulamalarına nörolojik rehabilitasyon denir. Hekim tarafından tanı konulduktan sonra fizyoterapist ve hekimin iş birliği içerisinde rehabilitasyon süreci başlar.


İnme sonrası rehabilitasyon nedir?

İnme veya felç sonrasında kaybedilen becerileri yeniden öğrenilmesi gerekmektedir. İnme sonrası rehabilitasyon, eski becerilerin yeniden öğrenilmesine yardımcı olmaktadır. Bu program felcin yarattığı etkileri tamamen bitirmeyebilir fakat bağımsızlığı yeniden kazanmaya ve kaybedilenleri kurtarma konusunda etkili olmaktadır. İnme beynin farklı kısımlarını etkileyebileceği için süreç herkes için farklı ilerlemektedir. Beynin inmeden etkilendiği bölgeye bağlı olarak rehabilitasyon hareket, kas gücü, konuşma ve günlük yaşam becerilerine yönelik uygulanabilmektedir. Genellikle erken rehabilitasyona inmeden sonra hastanın hayati fonksiyonları kontrol altına alınır alınmaz başlanmalıdır.

Erken dönemde pasif eklem hareket açıklığı egzersizleri ile başlanıp sonra duruma göre basit egzersizlerle yatakta oturma, tuvalet banyoya yürüme, yıkanma, beslenme ve giyinme gibi becerilerin uygulanması yapılmaktadır.


İnme sonrası rehabilitasyonunun sonucunu hangi faktörler etkileyebilir?

  • İnmenin beyne verdiği hasarın şiddeti ve derecesi,
  • İyileşme derecesi genellikle çocuklarda ve yetişkinlerde yaşlılara göre daha fazladır. Bu durumda yaş etkili olmaktadır.
  • Kronik hastalıklar ve eşzamanlı tıbbi sorunlar,
  • Destekleyici aile ve arkadaşlar, genellikle uzun sürelere yayılan rehabilitasyonda çok önemli bir faktör olabilmektedir.
  • İnme sonrası rehabilitasyona ne kadar erken başlanırsa, kaybedilen becerileri ve işlevi yeniden kazanma ve başarılı bir rehabilitasyon şansı o kadar artmaktadır.
İnme sonrası rehabilitasyon neler içerir?

Kişilerin inme veya felçten kurtulmasına yardımcı olacak birçok yaklaşım bulunmaktadır. İnme sonrası rehabilitasyon tekrarlayan eylemler etrafında planlanarak becerilerin kazanılmasına yönelik yapılmaktadır. Rehabilitasyon planı ve süreci, vücudun inmeden etkilenen bölgesine göre değişiklik göstermektedir.
  • Motor beceri egzersizleri
  • Hareketlilik Eğitimi
  • Zorunlu kullanım terapisi
  • Fonksiyonel elektriksel stimülasyon
  • Robotik Teknolojiler

İnme sonrası rehabilitasyon ne kadar sürer?

İnme sonrası rehabilitasyonu süresi kişinin yaşına, kronik hastalıklarının olup olmamasına, inmenin ciddiyetine bağlı olarak değişmektedir. Bazı kişiler felçten kurtularak hızla iyileşebilmektedir. Bazı kişilerin tedavisi ise yıllar sürebilmektedir.

İnme hastası nerede rehabilitasyon alabilir?

İnme sonrasında hastaya uygulanacak rehabilitasyon erken dönemde sıra bulunabilir ise devlet hastaneleri veya özelleşmiş merkezlerde sonrasında rehabilitasyon merkezlerinde, tıbbi bir tesiste ya da evde uygulanabilmektedir.
Sağlıcakla kalın.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum