Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz

Bir Fizyoterapistin Kaleminden
[email protected]

Fizyoterapide Doğru Bilinen Yanlışlar

03 Ağustos 2024 - 19:16




Fizyoterapi ve fizyoterapist deyince toplumda birtakım hatalı bilgilerin dolandığını görüyorum. Bu doğru zannedilen yanlışlar hakkında bugünkü yazımızda sizlere bilgiler vermek istedim.

Yanlış: Fizik Tedavi Masajdır.

Hayır, değildir. J Fizik Tedavi ve rehabilitasyon, içerisinde onlarca bilimsel uygulamayı barındıran, hekim tarafından tanısı konulmuş hastalıkların rehabilitasyon sürecine verilen isimdir. Tabii ki masaj uygulamalarını da içinde bulundurur ancak tedavi süreçlerinin içerisinde masaj uygulamaları diğer uygulamalara nazaran çok az kullanılır.

Yanlış: Fizik Tedavi Elektriktir.

Hayır, değildir. Kullanılan alet ve elektriksel ajanların tamamı tedaviyi destekleyici etkisinden dolayı kullanılır. Doğrudan tedavi edici özellikleri yoktur.

Yanlış: Fizik Tedavi Pahalı ve Büyük Makinelerle Yapılırsa Faydası Vardır.

Hayır, bu bilgi de doğru değildir. Hastalıkların tedavisinde robotik yürüme cihazları ve traksiyon sistemleri gibi cihazlar kullanılsa da literatürde tedavinin her evresinde her daim manuel terapi ve egzersiz planlaması öncelikli gelmektedir.

Yanlış: Bel Fıtığına 1 Seansta Son – Adam Fıtığın Yerini Buluyor.

Hayır; bel fıtığı, boyun fıtığı gibi birçok rahatsızlığa 1 seansta son vermek kesinlikle mümkün değildir. Bel fıtığına dışarıdan sadece elle müdahale etmek mümkün değildir. Fizyoterapi sürecinde bel fıtığının etrafındaki yapıların düzeltilmesi ve bel omurlarına binen yükün azaltılması için çalışılır ve hastada ağrı düzeyini kontrol edebilmek temel amaçtır. Bel fıtığının iyileşmesi herhangi bir yara iyileşme süreciyle tamamen aynı süreçlerle gerçekleşir. Hali hazırda ekonominin de bizi zorladığı bu günlerde böyle insanlara paranızı kaptırmayın 

Yanlış: Fizik Tedaviye Gittim Ancak Fayda Göremedim

Böyle bir durum mümkündür ancak fizik tedavi ve rehabilitasyon bazı ilerlemiş durumlarda hastanın tedavisinde yetersiz kalabilir. Burada yapılması gereken fizyoterapist ve hekimin hastanın durumunu yakından takip ederek koordinasyon içerisinde hareket etmesidir. Burada hastaya düşen ise kendi durumunu ve neleri yaptığında ne gibi sonuçlarla karşılaştığını fizyoterapist ve hekimine eksizsiz anlatmasıdır.

Yanlış: Kütletme( manipülasyon)- Bel çekme yaptırırsam tüm ağrılarım gider. Bele balık bağlanması, bardak çekilmesi gibi alternatif yöntemler ile bel fıtığı tedavi edilebilir.

Bu bilgi baştan sonra yanlıştır. Manipülasyon uygulamaları bu alanda eğitimli kişilerce yapılan bir manuel terapi uygulamasıdır. Bu uygulamalar sırasında çıkan sesler bize bir sorunun çözüldüğü hissi uyandırsa da aslında sadece eklem içi boşluktaki havanın dışarıya hızlıca çıkışından kaynaklıdır. Tabii ki manipülasyon teknikleri uygun hastada ve uygun tekniklerle yapılırsa faydalı olabilir ancak bu teknikler tedavinin sadece %1’lik kısmını oluşturur.

Velhasıl-ı kelam toplumda fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında doğru olduğu zannedilen bilgilerin büyük bir kısmı yanlıştır. Bu alanda çalışan fizyoterapistinize danışmadan, hekiminizden fizik tedavi için onay almadan bu uygulamaları kendinize yaptırmayın.

Sağlıcakla kalın.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum