Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YEMEKLE BİRLİKTE İÇECEK İÇMEYİ SEVENLERDEN MİSİNİZ?

12 Ekim 2024 - 16:49





Yemekle eşleştirilen içecekler geleneklere, damak zevkine göre değişebiliyor. Toplumumuzda genellikle yemeklere kolanın eşlik ettiğini fark etmişsinizdir.  Bir bardak kolanın içerisinde yaklaşık olarak 28 gram şeker yer alır. Bu miktarda şeker 7 adet küp şekere denk gelir. 330 ml kola yaklaşık 150 kaloridir.

Besin değeri olmamasına karşın yüksek miktarda şeker, dolayısıyla da kalori içeren kola, obezite görülme olasılığını ve böbrek hastalıklarının oluşum riskini artırır. Mide hacmini genişlettiği için daha fazla yemek yemeye yol açar. Ayrıca,  asidik yapısından dolayı diş minesine de zarar vererek dişlerde çürümeye neden olur.  

Kola yerine ayran tercih etmeniz ise sağlıklı beslenme adına başarılı bir adım olacaktır. Yemekle birlikte ayran tüketildiğinde hem mide asitlerini dengeleyici özelliğinden hem de besleyici vitamin, mineral içeriğinden yararlanılmış olunur. Ayran protein ve kalsiyum içeriğiyle kemik sağlığını desteklerken, kola içerdiği yüksek kafein sebebiyle  kemik kırılganlığını artırır. 

Ülkemizde et yemeklerinin yanında en çok tercih edilen içeceklerden biri de güçlü antioksidan etkiye sahip olan şalgam suyudur.  Vücutta yenileyici ve onarıcı olarak görev alır. Şalgam suyu, içeriğindeki probiyotikler sayesinde bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı olarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.  Şalgam suyunu en tehlikeli hale getiren içerdiği tuz miktarıdır.

Bu dürüm onu yüksek tansiyon hastaları için tehdit haline getiriyor. Fazla tüketmek tansiyonu yükselteceğinden tansiyon ve böbrek hastaları, gastrit, reflü gibi mide sorunları yaşayan kişiler şalgam suyu tüketmemelidir.

Yemekle birlikte içebileceğiniz en sağlıklı sıvı ise sudur. Clinical Nuclear Medicine dergisinde yayımlanan  bir makaledeki çalışmada bir grup hastaya yalnız katı besinler, bir grup hastaya ise katı besinlerle birlikte sıvı besinler verilmiş. Araştırma sonucunda katı besinle beraber sıvı besin tüketen hastaların midelerinde sindirim hızını etkilemediği ortaya çıkmış.

Beslenme uzmanı olarak eğer kişinin herhangi bir sindirim sistemi rahatsızlığı yoksa yemekle birlikte su içmesinde sakınca olmadığını söyleyebilirim. Ancak mide ağrıları yaşıyorsanız suyu yemekten yarım saat önce veya sonra içmenizi tavsiye ederim. Yemekle birlikte sıkça içilen çay ve kahve de sağlıklı tercih değildir. Çayın içeriğindeki tanenler demir emilimini engeller.

Özellikle bitkisel kaynaklı demirin emilimini azaltır. Demir eksikliği anemisi riski taşıyan kişiler, çayı yemeklerden en az bir saat sonra tüketmelidir. Eğer alkol tüketen biriyseniz,  alkolü yemek  yerken içmeniz daha doğru bir tercih olacaktır, böylece kandaki alkol seviyeniz daha yavaş yükseltecektir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum