Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

YAĞ YAKIMINI DESTEKLEYEN BAHARATLAR

02 Temmuz 2024 - 13:19





Kilo verme sürecinin gerçekleşebilmesi için düzenli olarak spor yapılması ve dengeli beslenilmesi gerekiyor. Ancak bazı baharatlar genel sağlık durumunu geliştirmenin yani sıra kilo kontrolünüzü sağlamaya yardımcı olur.

Baharatlar uygun miktarda ve düzenli olarak zayıflama diyetlerine eklendiğinde vücut yağ yüzdesinin azalmasında, metabolik olarak termojenezisi arttırarak metabolizmayı rahatlamasında, kolesterol ve kan şekeri dengelenmesinde potansiyel yararlı etkileri bulunur.

Baharatları zayıflama diyetinizdeki yemeğinize, çorbanıza, salatanıza ve yoğurdunuza karıştırarak yiyebilir ve daha etkin yağ yakabilirsiniz.

 

  • Biberiye, doğal karnosik asit içermesinden dolayı düzenli olarak 1 tatlı kaşığı kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz yağ hücrelerinin oluşumunu engelleyici etkisinden faydalanabilirsiniz. Et yemeklerinizi ekleyebilir ya da çay olarak tüketebilirsiniz.
  • Tarçın, Metilhidroksikalkon polimer (MHCP) içeriği sayesinde tarçının, antioksidan ve kan şekerini düşürücü etkileri vardır. İnsülin seviyesini düzenlediği için tatlı krizlerine de iyi gelecektir. Tarçın düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerinin stabil kalmasına ve insülin seviyelerinin kontrollü bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayarak kilo kontrolünde etkin rol oynar. Elma, armut, muz gibi meyvelerinizin üzerine ekleyebilirsiniz. Süt veya sütlü tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
  • Kırmızıbiber,  kapsaisin sayesinde ağrı kesici, dolaşımı hızlandırıcı, yağ yakıcı ve aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Eğer kan sulandırıcı ilaç kullanmıyorsanız tüm yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
  • Zencefil, gingerol sayesinde, termojenezisi arttırır ve vücudun daha fazla kalori yakmasını destekler. Midede oluşan şişkinlik ve hazımsızlığı önlemeye yardım eder. Rendelenmiş şekilde sütün içine bal ilave ederek ya da çayını tüketebilirsiniz.  Zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır ve bu nedenle kan inceltici ilaç kullananlar tüketmemeli.
Besin ilaç etkileşimleri göz ardı edilmemeli, kronik hastalığı olan, düzenli ilaç kullanan kişiler bilinçsizce baharat kullanmamalıdır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum