Kortizol, vücutta böbrek üstü bezlerinde doğal olarak üretilen ve vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen bir steroid hormonudur. Kortizol, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının düzenlenmesinde, kan basıncı ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasında rol alır.
Kortizol seviyesi yüksek veya düşük olduğunda ne olur?
Yüksek kortizol seviyeleri, cushing sendromu, psikolojik problemler, kemik erimesi, diyabet ve kalp hastalıkları gibi birçok soruna sebep olabilir. Düşük kortizol durumunda, bireylerde bayılma, hızlı kilo verilmesi, halsizlik ve kan şekerinin düşmesi, kan basıncının düşmesi gibi semptomlar görülebilir.
Kahvaltı kortizol seviyesi için büyük önem taşıyor.
Sabah erken saatlerde kortizol en yüksek seviyesine ulaşır, yüksek seyreden kortizolü düşürmenin en iyi yolu kahvaltı yapmaktır. Bu sebeple kahvaltı her zaman sağlıklıdır ve günün en değerli öğünüdür. Gece açlığı stres hormonu olan epinefrini arttırır ve sabah daha dinç, zihin açıklığı ile uyanmamızı sağlar.
Ancak uzun süren açlıklarda diğer stres hormonu olan kortizol artar, kan şekeri yükselir, mide asit salgısı artar, hızlı acıkma oluşur ve yorgun uyanma oluşur. 2-3 günü geçen açlık diyetleri ile metabolizma yavaşlamaya başlar. Bu açıdan baktığımızda zayıflama amaçlı ya da kilo korumak için her zaman açlık diyetlerinden uzak durulmalı. Vücut sağlığını korumaya yönelik yeterli ve dengeli beslenmek, stresten uzak durmak kortizol seviyesinin ideal değerlerde olmasını sağlayacaktır.
Kortizol seviyelerini düşürmeye çalışan kişiler stresi azaltmayı hedeflemelidir. Stresli durumlardan uzaklaşmalı veya stresle daha iyi nasıl başa çıkacağımızı öğrenmeye yönelmek gerekiyor.
Meditasyon, farkındalık ve nefes egzersizleri, spor, bir hobi edinmek, aile ve arkadaşlarla eğlenceli etkinlikler stresi azaltabilir. Unutmayın sinir sistemi parasempatik aktiviteye yani sakinleşmeye ihtiyaç duyar. Sağlıklı günler dilerim.
FACEBOOK YORUMLAR