Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

SALATALAR MASUM MU?

03 Ağustos 2024 - 19:06




Sıcaklığın artmasıyla birlikte iştah ve açlık hissinin azaldığını gösteren çalışmalar bulunuyor. Örneğin 12°C’ deki katılımcılarla karşılaştığında 36°C ve 24 °C’ de bireylerin açlık hissi ve iştah seviyelerinin daha düşük olduğu görülüyor.

Dolayısıyla ortam sıcaklığı arttıkça besin alımı da azalıyor. Bazen sıcak havaların etkisiyle, bazen de uzman kontrolünde olmadan yapılan diyetlerden kaynaklı yazın salatalar ana öğün yerine tercih ediliyor.

Çoğu zaman sağlıklı olması ve vicdan rahatlama amacıyla ana öğün olarak tercih edilen salataların birçoğu ne yazık ki sanıldığı kadar masum değildir. Salataların lezzetli olması için bazen sosların içeriği ve miktarı konusunda cömert davranılabiliyor.

Bu sebeple dışarıda salata tüketecekseniz sossuz tercih etmeyi veya sosunu kendiniz eklemeyi ihmal etmeyin. Kalp sağlığınız için salatada ilk kuralınız zeytinyağı olsun. Sirke ve limon suyu kullanarak da salatalarınızın lezzetini artırabilirsiniz. Salatalara ekleyeceğiniz yağ miktarı kişi başı 1 yemek kaşığından fazla olduğunda, vücut yağının artışına sebep olabilirken, eklenen fazla tuz da ödem artışına neden olabilir.

Hangi salata kaç kalori?

  • 1 porsiyon Akdeniz kinoa salata 550 kalori,  
  • 1 porsiyon Sezar salata 450 kalori,  
  • Akdeniz makarna salatası 450 kalori ,
  • 1 porsiyon kuru börülce salatası 350 kalori,
  • 1 porsiyon avokadolu Akdeniz salata 250 kalori ,
  • 1 kase gavurdağı salatası 140 kaloridir.
Salatalarda havuç, patates, mısır kullanımı nasıl olmalı?

Havuç çok iyi bir A vitamini kaynağı olmakla birlikte 1 orta boyu 42 kalori içerir.  2 yemek kaşığı dolusu mısır yaklaşık 1 dilim ekmek kalorisine eşdeğerdir.1 küçük boy patates ise yine 1 dilim ekmek gibi düşünülebilir.

Ancak her üçünün de glisemik indeksi yüksek olduğu için kan şekerini hızla yükseltme özelliğine sahiptirler, tüketirken miktar kontrolünün yapılması önemlidir. 

Salatanıza istediğiniz kadar limon, sirke ve baharat ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Nar ekşisinin 2 yemek kaşığı ise 52 kaloridir. 2 yemek kaşığı balzemik sirke ise 90 kaloridir.

Bu sebeple önceliğimiz üzüm veya elma sirkesinden yana olmalıdır. Salatayı yemekten önce tüketmenin, yemek miktarını azaltıcı etkisi olduğundan, sofraya oturduğunuzda önce salatayla başlamanız kilo verme sürecinizde sizlere destek olacaktır.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum