Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

PARFÜM KOKULU İÇECEK REYHAN

14 Temmuz 2024 - 15:25




Bilimsel adı “ocimum basilicum” olan reyhan, yazın sıkça tüketilen bitkiler arasında. Yaprakları önce yeşil olan fakat güneşi gördükçe renkleri koyulaşan reyhan bitkisi, fesleğenle aynı familyadan gelir.
Bu nedenle çoğu zaman fesleğenle karıştırılır.  Toplumumuzda genellikle saksılarda süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Reyhanı dilerseniz balkonda saksıda dahi yetiştirebilirsiniz. İçerdiği etkin maddeler ve kokusu sayesinde yaz aylarında sinekleri kovmakta yardımcı olur.

Nemli toprağı seven bir bitki olduğu için susuz kalmamasına dikkat etmeniz yetişmesi için yeterli. Reyhana sadece hoş koku ve görüntüsünden kaynaklı değil sağlığınız için de hayatınızda yer verebilirsiniz. İnsan sağlığına olumlu etkileri, içerdiği faydalı bileşikler, kullanım alanlarının fazlalığı, antimikrobiyal özellikleri, karakteristik kokusu, yoğun aroması gıda sanayisi açısından da reyhan pek çok sebeple tercih ediliyor.

Reyhandaki öjenol, linalool ve sitronelol dahil olmak üzere esansiyel yağlar vücuttaki iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Bu anti-inflamatuar özellikler sayesinde, artrit gibi pek çok iltihaplanma durum riskini azaltmaya yardımcı olur.  Antosiyanin içeriği sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Potasyum içeriği sayesinde kan basıncını düşürmeden rol oynar. Yazın şekersiz soğuk içecek halinde tüketerek hem ferahlayabilir hem de ödem tutulumunu azaltabilirsiniz. Birçoğunuz reyhanı şerbet olarak tüketmeyi tercih etse de şekersiz formda tüketmeyi öncelik edinebilirsiniz.

Reyhan şerbetinin şekersiz içecek olarak hazırlanışı çok kolay. 1 demet reyhanın yıkanıp, temizlenmesinin ardından 1.5 litre kaynar suya  1 kabuk tarcin, 2 -3 adet karanfil, 1 limonun suyunu ekleyip kabın kapağını kapatarak demlenmesini bekleyin. 2 saat dolapta bekletip içebilirsiniz.

Diyabet hastası değilseniz,  arzu ederseniz damak tadınıza göre şeker veya bal ilave edebilirsiniz. Peynirli salatalara da ekleyebilirsiniz. Püre haline getirdikten sonra içine biraz peynir ve birkaç diş sarımsak eklerseniz, reyhanla pesto sosu hazırlayabilirsiniz.

Hazırladığınız bu sosu birçok makarna yemeğinde kullanabilir, pizzaya sos olarak ilave edebilir ya da bruschetta üzerinde tüketebilirsiniz. Reyhanın kurutulmuş yaprakları demleme usulüyle çay haline getirilerek tüketilebilir.  Hamile veya emziren anneler ve çocuklar için reyhan tüketimi güvenli değildir. Kan sulandırıcılarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. İlaç kullanan kişiler besin ilaç etkileşimden kaynaklı reyhan tüketmemelidir.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum