Bilimsel adı Mespilus germanica olan muşmula, halk arasında döngel, töngel ve beşbıyık gibi farklı isimlerle de bilinir. Ülkemizde genellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde yetişir.
Dünya geneline yayıldığı noktalarsa İran ve Güneydoğu Avrupa'dır. Muşmula vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Pektin lif içeriği sayesinde kabızlık başta olmak üzere sindirim sistemi hastalıklarının giderilmesine yardımcı olur.
Trigliserit ve kötü huylu kolesterol (LDL) seviyelerinin azalmasında rol oynar. Muşmula meyvesi içerdiği potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olurken kalp sağlığını korumaya da katkı sağlar.
C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Meyve olarak tüketiminin dışında muşmula sirkesi de antibakteriyel özelliklere sahiptir. Gıdalardan sıklıkla bulaşabilen Pseudomonas suşlarına karşı önleyici bir etkiye sahiptir.
Muşmula askorbik asit, fenolik bileşikler, E vitamini, karotenoidler ve sağlık açısından pek çok fayda sağlayan fitokimyasal sayesinde zengin antioksidan kapasiteye sahiptir. Böylece, sağlığı koruma ve geliştirme konusunda katkı sağlar.
Ancak, potasyum açısından zengin bir meyve olması ve yüksek oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşı olan kişiler muşmula tüketmemelidir. Muşmula, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin muşmula tüketmeden önce doktorlarına danışmaları önemlidir.
Muşmula, dalında olgunlaşmayan, ekşi buruk bir meyve olduğu için dalından koparılıp yenildiğinde ekşi ve buruk tadıyla insanın ağzında karıncalanma hissi oluşturur ve kişinin yüzü olumsuz bir ifadeye dönüşür.
Muşmula etkisindeki bu garip yüz hareketleri toplumumuzda asık suratlı bir kişiyi kabaca tanımlarken kullanılan muşmula suratlı deyimini oluşturmuştur. Tüm okurlara, muşmula suratlı insanlardan uzak, sağlıklı günler dilerim.
FACEBOOK YORUMLAR