Bu hafta konumuz, mitolojik hikayesiyle ilgi çeken “Enginar”. Enginar, papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan lezzetli sebzelerden biri. Enginarın anavatanının Akdeniz mutfağından Sicilya olduğu biliniyor. İsmini ise, mitolojik hikayeden aldığına inanılıyor.
Yunan mitolojisine göre Zinari adasında yaşayan Cynara adında güzeller güzeli bir kız varmış. Göklerin tanrısı olarak bilinen Zeus bu kıza aşık olmuş ve onu Olimpos dağında kendisi ile yaşamaya ikna etmiş ve Cynara’yı tanrıça yaparak ölümsüzlük kazanmasını sağlamış.
Ancak kız bir süre sonra ölümlüler dünyasındaki ailesini özlemiş, gizli gizli annesini görmeye eski dünyasına kaçmaya başlamış. Bunu öğrenen Zeus hiddetle kızı sonsuza dek toprağa bağlamak için bir bitkiye dönüştürmüş. Zavallı Cynara bir anda enginar olmuş, enginarın Latince ismi Cynara scolymus da adını bu efsane kızdan almış.
Hikayesi, toplumumuz için uzak bir bakış açısı olsa da, enginar faydalarıyla sağlığımıza oldukça yakın. Sağlık dostu sebzelerin başında gelen enginarın sofralarda en sık yer aldığı aylardayız. Enginar besin öğeleri içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir.
Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, manganez, A vitamini, B1 ve C vitamini içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. Yapılan bazı çalışmalar; enginarın iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmeye ve luteolin isimli antioksidan sayesinde kötü huylu (LDL) kolesterolün oluşumunu engellemede etkili olduğunu gösteriyor.
Diyet lif içeriği ve prebiyotik inülin açısından oldukça zengin bir besindir. Bu sayede, bağırsak fonksiyonlarını düzenliyor, yararlı bakterilerinin sayısını artırarak bağırsak florasını, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı oluyor. 100 gram enginar yaklaşık 50 kalori hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir besin.
Özellikle kilo verme/koruma sürecindeyseniz diyetlerin önemli bir parçası haline getirebilirsiniz. Salata, çorba, zeytinyağlı yemek halinde veya dolması yapılarak tüketilebilir. Enginar pişirilirken buğulama, haşlama, ızgara veya sote yöntemini kullanılmak sağlıklı tercih olacaktır.
FACEBOOK YORUMLAR