Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KOKULU ÜZÜM MEVSİMİ

19 Ekim 2024 - 15:20






Anavatanı Anadolu olan üzüm çeşitlerinin sayısı 1.200'den fazla olsa da kokusuyla en sevdiğim içeceğe kaynak olan kara üzümden bahsedeceğim sizlere.  Isabella (Vitus Labrusca), kendine has aroması nedeniyle Karadeniz’de daha çok "Kokulu Üzüm” olarak tabir edilir.

Sirke, reçel, hoşaf ve yağ, şarap gibi besinlerin yapımında kullanılan üzüm genellikle Ağustos-Kasım ayları arasında hasat ediliyor. Kara üzüm, C vitamini, beta-karoten, kuersetin, lutein, likopen ve ellagik asit gibi bileşenleri içeriğine sahiptir.

Üzümün içinde bulunan lutein ve zeaksantin isimli pigmentler göz sağlığını koruyucu etki gösterir. Resveratrol maddesinin en çok üzümün kabuğunda bulunmasından dolayı kabuğu ile birlikte tüketilmesi meyveden daha fazla yararlanmayı sağlar. Resveratroldan kaynaklı antioksidan içeriği sayesinde Alzheimer hastalığı oluşumunu engeller, beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.

Güneşte kurutularak tüketilen kara üzüm kalsiyum, potasyum ve demir gibi mineraller içeriği taze olana kıyasla daha fazladır. Kuru üzüm demir kaynağı oluşuyla, kansızlık probleminden kaynaklanan saç dökülmelerini önler. Saçlarda dökülme, cansızlık ve yıpranma sorunları azaltmaya yardımcı olur. 

Demir eksikliğinden kaynaklanan depresif ruh hali ve yorgunluk gibi sorunları da zamanla azaltmaya yardımcı olur. Potasyum içeriğiyle kalp ve damar sağlığını destekler. Düzenli tüketimde kalp krizi, felç ve inme gibi sağlık problemlerinin meydana gelme riskini azaltır. Kaynatılarak hazırlanan kokulu üzüm suyunu sevenlerdenseniz, hatırlatmak isterim ki C vitamini içeriği ısıl işlem sebebiyle azalacak olsa da diğer besleyici içeriğini korur. 

Kabuğundan aldığı muhteşem rengi ve faydaları ile tam bir "şifa ve enerji” kaynağına dönüşen üzüm suyunu şekersiz olarak her gün 1 su bardağı kadar tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinizde 1 avuç kuru üzümü, ceviz ve badem gibi yiyecekler ile birlikte tüketmeniz kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olur.

Hazmedilemeyen yemek artıkları ve meyvelerin çekirdeklerinin apandisite neden olabileceği göz ardı edilmemeli, üzüm çekirdeği çiğnemeden yutulmamalı. Kara üzümün tam zamanı olduğu günlerde, mevsimine uygun meyveleri tüketmeye özen göstermenizi tavsiye ederim.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum