Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KARAYEMİŞ

20 Temmuz 2024 - 17:53





Karayemiş Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa'da doğal olarak yetişen bir meyve. Ülkemizde ise Karadeniz Bölgesinde yetişiyor.  

Halk arasında taflan olarak da bilinen karayemiş tadı eleştirilse de sağlığı koruyucu yönüyle övgüyü hak ediyor. Buruk tada sahip taze karayemiş meyveleri, sağlık açısından yararlı olan vitaminler ve antioksidan açısından zengindir.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki yüksek antioksidan aktivitesine sahip olan besinleri tüketmek serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak neden oldukları sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, diyabet (şeker) , kanser oluşumunu önlemede etkin rol oynarlar.

Karayemişte, güçlü antioksidan kapasitesi olan meyvelerden biridir. Bitkinin olgunlaşmış meyvelerinde, fenolik asit olarak vanillik asit içerir. Ayrıca, yüksek miktarda antosiyanin içeren bir meyvedir. Karayemişin taze yapraklarında benzaldehit bulunur.

Yüksek miktarda C vitamini içeren karayemiş, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı savaşmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi sayesinde nezle ve grip gibi hastalıklardan çeşitli kanser türlerine kadar vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.
Lif bakımından zengin olan karayemiş, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Karayemişin diyabet hastalarında,  hastalığın seyrini olumlu etkilediğini savunan görüşler bulunuyor. Yeni gündeme gelen bir konu olmasından dolayı karayemişin serum glikoz seviyeleri üzerine etkilerini inceleyen çalışmalar oldukça sınırlıdır.


Ancak glisemik indeksi düşük olduğu için şeker hastalarının tüketebileceği meyvelerden biri olduğunu söyleyebilirim.

Meyve olarak yemenin dışında nasıl tüketilebilir? 

Karayemiş meyveleri pekmez yapımında ya da likör yapımında kullanılabilir. Mevsimi dışında tüketmek isteyenler, kurutularak çerez olarak tüketilebilir. Ayrıca reçeli, pekmezi, tuzlaması, turşusu sıkça tercih ediliyor.

Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilebilir. Karayemişin yaprak ve çekirdeği bazı zehirli bileşenler içerebileceği için bilinçsizce tüketilmemelidir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum