Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KARACİĞER YAĞLANMASI

07 Aralık 2024 - 16:15






Karaciğer yağlanması temel olarak alkolik ve non-alkolik yağlanma şeklinde sınıflandırılır. Alkolik karaciğer yağlanmasında uzun süre alkol alımı sonrası vücuda giren alkol hem karaciğerde hasar meydana getirir, hem de yağ üretimini tetikler.

Non-alkolik (alkol dışı nedenlere bağlı) karaciğer yağlanmasında ise altta farklı hastalıklar ve durumlar bulunabilir. Diyabet, kanda trigliseritlerin yükselmesi, obezite, karaciğer yağlanması için ilk aklımıza gelen rahatsızlıklar arasındadır.

Petrokimyasallar, fosfor zehirlenmesi, organik çözücülerin vücuda alınması, birçok ilacın uzun süre düzenli kullanımı, yetersiz protein ve kalori alımı, çok hızlı kilo kaybı, inflamatuvar bağırsak hastalıkları da karaciğerin yağlanmasına neden olabilir. Yağlı karaciğer, hepatit C enfeksiyonu, metabolik hastalıklar gibi pek çok hastalığın bir sonucu olarak da karşımıza çıkabilir.

Yağlı karaciğeri olan kişilerin uzun süreli aç kalmaları doğru değildir. Gün içerisinde az az,sık sık yemeli ve hayvansal yağ içeriği düşük  3 ana öğün, 1 veya 2 ara öğün yapmaları en sağlıklı tercih olacaktır. Karaciğer yağlanması olan kişilerin yapması gereken ilk şey beslenme şeklini değiştirmek ve kilosu fazla olanların kilo vermesidir.

Mısır şurubundan elde edilen fruktoz bağırsak geçirgenliğini arttırmakta, iştah merkezini uyarmakta ve insülin direncini arttırarak karaciğerde yağlanmaya sebep olmaktadır. Bu nedenle mısır şurubu ve fruktoz içeren tüm işlenmiş yiyecek ve içecek tüketiminden uzak durulmalıdır.

Karaciğer yağlanmasında tuz tamamen yasak mı sorusuyla sıkça karşılaşıyorum. Siroz hastalarında eğer karında asit yani su toplanması ve ödem varsa az tuzlu diyet uygulanabilir ancak yağlı karaciğeri olan kişilerin tuzda bir kısıtlamaya gitmelerine gerek yoktur.


Bu kişilerin günde 1 çay kaşığı kadar ( 6 g) normal sağlıklı miktarda tuz alımı yeterlidir. Zeytinyağı inflamasyonu önleme özelliğine sahiptir. Birçok çalışma sonucunda omega 3 yağ asitlerinin de inflamasyonu engelleyerek karaciğeri beslediği bilindiği için omega 3 yağları içeren balık, ceviz, keten tohumu da karaciğerin yağlanmasına karşı tüketilmeyedir.

Özellikle enginar ve kereviz gibi karaciğer dostu besinlere beslenmede yer verilmeli. Kızartılmış ürünlerden uzak durulmalıdır. Kaymak, krema, yağlı etler, mayonez gibi yağlı besinlerden ve tereyağı, içyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durulmalı. Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Her gün yarım saatlik yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirmeniz pek çok hastalığı önleme konusunda yapılabilecek en kolay adım olacaktır.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum