Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

KANSERİ ÖNLEYİCİ BİR YÖNTEM OLARAK FİZİKSEL AKTİVİTE

15 Eylül 2024 - 13:31





Aşırı yüksek düzeyde fiziksel aktivite seviyeleri daha düşük kanser riski anlamına gelmez. Ancak, düşük fiziksel aktivite sağlığı olumsuz etkileyerek kanser oluşumuna zemin hazırlar.

Hiç aktivite yapmıyorken artık düzenli yapmaya başladığınızda kanser riskini de azaltmış oluyoruz. Düzenli fiziksel aktivite meme kanseri riskini yüzde 75, kolon kanseri riskini yüzde 25, akciğer kanseri yüzde 35 kadar azaltabiliyor.

Fiziksel aktivite; meme, kolon, rahim ve prostat dahil bir çok kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olmakla beraber kilo kontrolü sağlayarak kilo alımı ile ilişkili kanser türlerinin oluşma riskini azaltır.
Düzenli egzersiz yapmak kişinin kendisini psikolojik olarak iyi hissetmesini sağlar, stresi, depresyonu ve anksiyeteyi azaltır, kemik mineral yoğunluğunu arttırır.

Aoerbik ve dayanıklılık egzersizlerini düzenli yaptığınızda; östrojen, insüline benzer büyüme faktörü ve insülin düzeyi dengelenerek, kas ve kanser hücresi arası iletişim sağlanıyor.


Bu da inflamasyonu azaltarak, bağışıklık sistemini güçlendirerek, kanserli hücreyi detoksifiye ederek, safra asitlerinin metabolizmasını değiştirerek birçok kanser türünden bizleri koruyor. Sadece kanserden korunmak için değil, kanser tanısı alan kişilerinde egzersizi önemsemesi gerekiyor.

Amerikan Kanser Derneği (ACS) ve Amerikan Spor Hekimliği Koleji (ACSM) kanser tanısı almış veya kanseri geride bırakmış bireylerde özellikle ağrı ve yorgunluk semptomlarıyla baş etmek için bir dizi fiziksel aktivite önerileri sunuyor.

Fiziksel aktivite ile beraber hastalıklar önlenebilir, birçok risk faktörünün kontrol edebilir olduğunu unutmayın. 

Asansör ve yürüyen merdiven kullanmamaya özen gösterin. Her gün 30 dk. yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirebilir, sizin için uygun olan spora hayatınızda yer verebilirsiniz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum