Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

FAZLA PROTEIN TÜKETMENIN ZARARLARI

27 Temmuz 2024 - 18:36





Herhangi bir hastalığa bağlı olarak hekim ve diyetisyen eşliğinde yüksek protein içerikli bir diyet kontrol altında yapılabilir ve bu durum bir sorun oluşturmaz.  Ancak bilinçsizce protein takviyeleri kullanmak ya da her öğün proteinden zengin beslenmek sağlığı olumsuz etkiler.
Fazla protein tüketmenin zararları nelerdir?
Fazla proteinli beslenmek sağlığı olumsuz etkiler.  

  • Proteinin olması gereken günlük miktarlardan fazla vücuda alınması böbreklerin yorulmasına neden olur. Bunun sonucunda da gut hastalığı ortaya çıkabilir. Böbrek yetmezliği görülebilir.
  • Hayvansal proteinler açısından zengin beslenmeye bağlı olarak yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol alımı olur. Bu durumda kolesterol yükselmesi ve kalp damar hastalıkları görülebilir.
  • Tüketilen fazla protein genellikle yağ olarak depolanırken, vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla alınan amino asitler ise atılır. Ayrıca protein açısından zengin bir diyet fazla enerji alımına ve zamanla kilo artışına neden olabilir.
  • Yapılan çalışmalarda fazla kırmızı veya işlenmiş et yemekle kalın bağırsak, meme ve prostat kanseri oluşumunda etken olduğu sonucuna varılmış.
  • Kırmızı et açısından zengin diyetler kalsiyum kaybına neden olabiliyor. Bu durum uzun vadede kemik erimesi ve kemik sağlığının zayıflaması riskinin artmasına neden olabiliyor.
  • Çok miktarda protein alımı özellikle karbonhidrat alımınızın kısıtlandığı durumlarda ağız kokusuna yol açabiliyor. Vücut enerji elde etmek için karbonhidrat yerine yağ yakmaya başladığında açığa çıkan ve keton adı verilen kimyasal maddeler kötü kokuya neden olabilir.
Kahvaltınız protein ve karbonhidrattan dengeli olursa gün boyu sağlıksız beslenmeye yönelmekten korunmuş olursunuz. Günlük kalori ihtiyacının takviyelerden değil de doğal yollardan alınması vücutta protein kullanımının daha etkili olmasına yardımcı olur. 

Protein kaynakları nelerdir?

Proteinler, elde edildikleri kaynaklara göre ikiye ayrılıyor:
1. Hayvansal kaynaklı proteinler: Et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta.
2. Bitkisel kaynaklı proteinler: Nohut, fasulye ve mercimek gibi kuru baklagiller; badem, fındık ve kabak çekirdeği gibi yağlı tohumlar; bulgur ve kinoa gibi tam tahıllar.
Vücudumuz tüm proteinleri aynı şekilde kullanamaz. Özellikle bitkilerden alınan proteinlerin vücudumuzdaki biyoyararlılığı daha düşükken, hayvansal kaynaklı proteinlerinki daha yüksektir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için hem bitkisel hem hayvansal kaynaklı proteinleri birlikte tüketmemiz önem taşıyor. Proteinleri hem yetersiz hem de fazla tüketmek, sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olacağı unutulmamalı.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum