Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

EN ÇOK TARTIŞILAN KONULARDAN BİRİ: TEREYAĞI

07 Eylül 2024 - 17:49





Bazı kişiler tereyağını adeta yere göğe sığdıramıyor, hatta istediğiniz kadar tüketin, çayınıza ekleyin gibi absürt önerilerde bulunuyor, bazıları kesinlikle uzak durmalısınız diyor. Ben bir beslenme uzmanı olarak tereyağının içeriğinden bahsedeceğim sizlere, bu durumda kararı veren sizler olacaksınız, dengenin öneminin bir kez daha farkına varacaksınız.

Tereyağı doymuş yağ içeriği en yüksek besinler arasındadır, aynı zamanda kolesterol içeriği de fazladır. Bu nedenle de trigliseritleri ve LDL kolesterol yükselterek kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilediği yapılan çalışmalarla biliniyor. Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı, 30 yıl süren ve yaklaşık 85 bin kadın ve 43 bin erkek üzerinde yürütülen iki farklı araştırmanın sonuçlarına göre yüksek miktarda doymuş yağ tüketen kişilerin, az miktarda doymuş yağ tüketen kişilere göre kalp hastalığına yakalanma riski çok daha yüksek.

1 kilogram tereyağı elde etmek için yaklaşık 20 litre kadar süt kullanılıyor. 14 gram yani 1 yemek kaşığı kadar tereyağı 100 kalori sağlar ve 100 gram tereyağı
200 miligram kolesterol içeriğine sahiptir. Bu da vücudumuzun alması gereken miktarın %72 sine denk gelir. Eğer her yemekte tereyağı tüketirseniz günlük almamız gereken kolesterol miktarını aşmış olursunuz.


Gün içerisinde süt,peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi hayvansal besinler  yediğimizde de bu besinlerden  kolesterol almış oluruz. Bu durumda her yemeğe tereyağı eklemek sağlığı olumsuz etkiler. Diyetinizin içeriğinde herhangi bir dengeleme yapmadan her gün ekstra 1 yemek kaşığı tereyağı eklemeniz durumunda bir yılda 4,8 kg kilo artışı ile karşılaşabilirsiniz.

Tereyağı doymuş yağ ve kolesterol içerse de bütirat, konjuge linoleik asit, fosfolipitler, yağda çözünen vitaminleri de (A,D,E, K2) içeriyor. Antioksidan kapasitesi yüksek E vitamini gibi yararlı besin öğelerini de içerir.

Toplam diyette size bahsettiğim gibi doymuş yağ oranının günlük alınan enerjinin yüzde 10’una kadar tereyağı gibi yağlardan kullanmak genel anlamda bu yararlı bileşenlerden dolayı sağlık açısından olumsuz bir risk oluşturmaz.

Ancak Türk mutfağında her yemeğin tereyağı ile yapılması kalp damar hastalıkları, obezite adına büyük risk oluşturur. Her konuda olduğu gibi, yağ konusunda da çeşitlilik ve kontrollü tüketim önemli.  
Benim önerim mutfağınızdaki temel yağı zeytinyağı olarak benimsemeniz, bunun yanında tereyağını lezzet sağlamak için beslenmenize eklemek isterseniz de  miktarına dikkat etmeniz.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum