Gündelik olaylar mutlaka insanların ruh halini olumsuz etkiler ancak depresyonun farkı, kişinin bu durumu çözümsüz ve kendisini de yetersiz hissetmesidir. Mutlu ve mutsuz olma durumları kişinin yeme içme alışkanlıklarını etkiler. Depresyon ve beslenme dengesi kurulamadığında kilo alma ve kaybetme sorunlarıyla karşılaşılabilir.
Her ne kadar serotonin ve depresyon ilişkisi karmaşık olsa da triptofan açısından zengin olan besinlerle beslenmek semptomların hafiflemesine yardımcı olabiliyor. Triptofan vücutta serotonin salgılanmasını sağlayan elzem aminoasittir. Serotonine etkisi sebebiyle depresyonu önlemek için triptofan içerikli besinler oldukça önemlidir.
Çikolata, serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Muz, vücudun serotinin seviyesini yükseltmesiyle bilinen triptofanı içerir ve ruh halinizi olumlu olarak etkiler. Balık, hindi eti, nohut, kefir, süt, koyu yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz gibi besinler serotonin oluşturmak için gereken triptofan içeriğine sahiptir.
Depresyondaki kişilerde gece yeme davranışı daha fazla görülür. Stres ve depresyon sürekli atıştırma isteği uyandırabilir. Özellikle yapay tatlandırıcı içeren besinler, alkol, kızarmış yiyecekler, trans yağlar, çay, kahve, sigara, GDO’lu besinler, işlenmiş gıdalar, tuz, rafine karbonatın, sınırlı tüketmeye dikkat edin.
Paketli hazır birçok ürün ve asitli içeceklerde bulunan yapay tatlandırıcılar serotonini düşürürken, aynı zamanda şeker ve karbonhidrata alımına kişiyi sevk eder. Bu nedenle kilo alımı artıyor ve artan bu kilolar da bireyleri tekrar depresyona yöneltiyor. Bu kısır döngüyü kırmak için yeterli ve dengeli beslenmek önem taşıyor.
Yetersiz beslenildiğinde vücutta pek çok vitamin ve mineral yetersizliği görülüyor. B12, demir, D vitamini eksikliği de depresyonla benzer belirtiler hissetmenize yol açabilir, bu vitaminlerin eksikliği durumunda yorgunluk, uyku hali, günlük işlerde isteksizlik, sebebi bilinmeyen ağrılar görülebilir.
Besin ögesi eksikliklerinin olup olmadığını kontrol etmeyi göz ardı etmeyin. Duygular günlük yaşantınızı önemli ölçüde zorlaştırmaya başladığında lütfen destek almaktan çekinmeyin. Psikiyatri uzmanınız tarafından belirlenen tedavi uygulanırken, sporu hayatınızın bir parçası haline getirmeyi, sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyin.
FACEBOOK YORUMLAR