Hayat tamamen dengeden ibarettir. Bu yüzden bayramda diyet yapma fikri kendinize yapacağınız en büyük haksızlıklardan biri, tercihleri sağlıklı olandan yana kullanarak dengeyi sağlayabilirsiniz.
Gereksiz sınırlamalar, yanlış beslenme tercihlerinizle bayramın keyfini kaçırmamanız için ufak hatırlatmalar içeren yazım sizlerle. Bayramda 3 günde kilo alınmaz diye düşünenler, yemek çeşitlerinin, şeker ve şeker içeren besin tüketiminin, porsiyon miktarlarının artması nedeni ile, bu 2-3 gün sonunda, tartıda bir sürpriz ile karşılaşabilirler.
Kilo almamak için ilk adım öğün sayısına dikkat etmeniz olacaktır. Ramazan ayı boyunca alıştığımız sahur yemeklerine gece yemeği olarak devam edilmemeli. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı, tansiyonu olanlar için daha büyük risk taşıdığından, bu kişilerin beslenmelerine daha fazla önem göstermesi gerekiyor.
Çikolata ve tatlının çocuklarda aşırı tüketimi, ishale, kusmaya neden olabilir, doygunluk hissi nedeniyle ana öğün tüketimini kısıtlayabilir. Mümkünse yemekten sonra çocuklara, meyve tatlıları, dondurma ve pudingler sunulabilir.
Böylece aşırı seker tüketmelerinin önüne geçebilirsiniz. Yetişkinler ramazanda değişen metabolizma hızları ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle kilo alımına yatkın hale geliyor. Tatlılar, pastalar, şekerlemelerle öğün geçiştirilmemeye dikkat edilmeli. Bayram ziyaretlerinde tatlı yediğiniz için ana öğünü atlamayın, aksine sebze içeriğinden zengin bir öğün yaparsanız, tatlılara daha az gereksinim duyacaksınız.
Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın, böylece kan şekeriniz dengede olacağından gün içerisinde kalorisi yüksek tatlılara eğiliminiz azalacaktır. Kahvaltıda kızartmalardan uzak durup, bol yeşillikli salata ve yumurta tüketerek hem lif içeriği yüksek hem de yumurtadaki demirin emilimini salatadaki C vitaminiyle artırdığınız sağlıklı bir tercih yapabilirsiniz. Ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.
1 dilim baklava( 40gr) = 250 kalori içeriyor. Vücudun gereksinmesi dışında alınan bu kaloriyi harcanmazsa vücutta yağ olarak depolanıyor. Yani 1 dilim baklava = 45dk yürüyüş anlamına geliyor. 1 kare bitter çikolata ( 5g) 25 kalori = 1 tam ceviz kalorisine eşit olarak düşünebilirsiniz. Bayramda çok miktarda çikolata, yağlı ve şerbetli tatlılar tüketmek mide yanmaları, bağırsak problemleri, migren atakları gibi sorunlara yol açabilir.
Vücudunuza bir anda yüklenmeyin. Kuru meyvelerinizi ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerle süsleyip vitamin mineral içeriği yüksek, besleyici ikramlar hazırlayabilirsiniz. Kayısı-fındık, hurma-ceviz, kuru incir-badem kombinasyonları kahvenize eşlik edebilir. İçilen çay veya kahveler günlük sıvı ihtiyacınızın yerine geçmez, su içmeyi asla ihmal etmeyin. Günde ortalama olarak 2-2.5 litre su tüketin. Karbonhidratlar bir arada olduğunda seçim yapın. Seçenekleri azaltmak işinizi kolaylaştırır.
Ziyarete gelen konuklara kesinlikle ısrarcı davranmayın. iyilik diye yaptığınız ısrarlar, farkına varmadan sevdiğiniz kişilerin sağlığına zarar verebilir. Tansiyon, diyabet, kalp damar hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan bireyler ilaçlarınızı düzenli kullanmayı ve buna eşlik eden uygun beslenme programınıza dikkat etmeniz gerektiğini lütfen unutmayın.
Sağlık ve huzur dolu bir bayram diliyorum.
FACEBOOK YORUMLAR