Dyt. Sevgi Boz

Dyt. Sevgi Boz

Sağlık Köşesi
[email protected]

AŞIRI SICAKLAR VE KALP SAĞLIĞI

11 Ağustos 2024 - 16:49





Meteoroloji uzmanları, hava sıcaklığının Karadeniz bölgesinde mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde ancak iç ve güney bölgelerde mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyretmesinin ay boyunca etkili olmaya devam edeceğini söylüyor.  Aşırı sıcaklar,  başta kalp hastaları olmak üzere pek çok kişiyi olumsuz etkiliyor.

Aşırı sıcak ortamlarda terleme ile kaybedilen sıvı, kan damarlarının genişlemesi nedeniyle kan basıncında düşme ve kalp hızında artış yaşanır. Bu durum özellikle kalp krizi geçirmiş, kalp yetersizliği olan ve hipertansiyon tedavisi gören kişilerde önemli sorunlara yol açabilir.

American Heart Association tarafından yayımlanan çalışmada 2036-2065 yılları arasında aşırı sıcaklarla ilişkili kardiyovasküler yükte öngörülen değişim değerlendirilmiş. İlerleyen dönemlerde aşırı sıcaklara bağlı kalp-damar sorunlarından kaynaklı ölümlerde yüzde 162’lik bir artış olacağı öngörülüyor.

Sıcak havalarda nelere dikkat edilmeli?

Hayvansal ve doymuş yağ tüketiminizi azaltın, sebze ağırlıklı beslenmeyi tercih edin ve yağ tercihinde hepimizin aklına ilk zeytinyağı gelmeli. Yağlı ve yoğun soslu yemeklerden,  kızartmalardan ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalı.

Omega 3 gibi sağlıklı yağ asitlerinden en iyi faydalanacağınız balığa da haftada 1-2 kez sofranızda yer verilmeli. Soğuk olarak hazırlanan ve tüketilen yoğurt çorbaları da vücut ısının düşürülmesine katkıda bulunabilir. Tüm yemekleri pişirme usulü olarak haşlama, buğulama ve ızgara yöntemlerini tercih edilmeli.

Özellikle güneş ışınlarını dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında mümkün oldukça dışarı çıkmamalı, filtre temizliği yapılmış klimalı ortamları tercih edilmeli. Ortamdaki klima ısının 24 dereceye ayarlı olmasına dikkat edilmeli. Soğuk duş damarlarda büzülmeye neden olacağı için tansiyonun yükselmesini tetikleyebilir. Yine damarlarda büzülme uzun sürerse bu durum kalp krizine yol açabilir. Soğuk duş yerine ılık duş tercih edilmeli.  

Sıcaklar, uykuda solunum durması olarak bilinen uyku apnesinin daha sık ve derin görülmesine yol açabilir. Uyku düzenine dikkat edilmeli. Aşırı sıvı kaybı sonucunda tansiyon düşüklüğüne bağlı bayılmalar gelişebildiği için öğün atlamamaya, yeterli sıvı alımına özen gösterilmeli.

Kişinin kilosuna göre değişmekle birlikte, yaz aylarında günde 2,5-3 litre su tüketmeye özen gösterilmeli.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum