GENÇLİK & KİŞİSEL GELİŞİM
‘Genç’ kelimesi beni gerçekten heyecanlandırıyor. Mesleğim gereği hemen hemen 30 yıldır gençlerle beraberim. Özellikle liseden mezun olduktan sonra yüksek öğrenime devam etmek için üniversiteye başlayan gençler ilk yıl kendilerini biraz heyecanlı biraz sevinçli ve biraz da gururlu hissederler, çünkü yüksek öğrenimine giriş sınavında başarılı olmak sevinç ve gurur verir, diğer taraftan bulunduğun yaşam ve aile ortamından uzaklaşmak, yeni bir arkadaş ortamına girmek ve de yeni bir eğitim ortamına katılmak gençleri heyecanlandırır.
Diğer taraftan, ülkemizde orta öğrenimden sonra yüksek öğrenime devam etmeden direk olarak çalışma ortamına atılan ve istihdama katılan binlerce genç vardır. Esasen, her iki katagorideki gencin yaşama dair beklentileri aynıdır ; azami şartlarda geçim standartlarına sahip olmak ve gelenek ve göreneklere göre yeni bir yuva kurmak. Son yıllara kadar üniversite mezunu gençlerin istihdama katılım ve daha yüksek gelirli iş bulmaları hususunda avantaja sahip olduklarını söylemek yanlış bir ifade olmaz ancak özellikle küreselleşen dünyada ve teknolojinin hayatımızda fevkalade etkili olduğu günümüzde yüksek öğrenime katılımının yanında kişisel becerilere sahip olmanın gençleri çok daha fazla avantajlı konuma getirdiğini özellikle belirtmemiz gerekir.
Yaratıcılık, girişimcilik, problem çözme, analiz yapabilme, sorunlara alternatif çözümler üretebilme, bilgi toplama, empati kurma gibi kişisel becerilere sahip olmak, iş gücü piyasası için günümüzde üniversite diplomasına sahip olmak kadar çok önem arz etmektedir. Bu bağlamda, toplumdaki tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşların gençlere yönelik faaliyetleri ihtiyaçları göz önüne alarak düzenlemeleri gerekmektedir.
Avrupa Birliği tarafından hibe projeleri olarak yayınlanan çağrılar özellikle sivil toplum örgütleri için fevkalade imkanlar sunmaktadır. Erasmus+ , Avrupa Dayanışma Programı ve Sivil Toplum Diyaloğu başlıkları altında her yıl belirli tarihlerde yayınlanan proje başvurularına ülkemizdeki STK ve STÖ’lerinin başvurması gençlerimizin kişisel ve profesyonel gelişimine çok büyük katkı sağlayacaktır.
Yurtiçi ve yurtdışı ortak kuruluşlarla hazırlanacak ve uygulamaya konulacak proje faaliyetleriyle gençler, kendine güven, kültürler arası etkileşim, bilgi ve tecrübelerin paylaşımın yanısıra karşılıklı olumsuz ön yargıların kalkması gibi, ülkemizin uluslararası ilişkilerine de olumlu katkı sağlayacak faaliyetler gerçekleştireceklerdir.