SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) NEDİR?

Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz mertbatuhanekiz@gmail.com






Skolyoz, omurganın yana (sağ ya da sol tarafa) eğrilerek üç boyutlu görünümde S veya C şeklini almasına neden olan omurga deformitesidir. Skolyoz gelişmeyen bir vücuda arkadan bakıldığında omurga düz bir görüntüdedir ancak skolyoz olan bireyde omurgada anormal bir eğrilik gelişir.

Skolyoz, omurganın anormal derecede kavisli hale gelmesidir. Omurgadaki eğriliğinin röntgende 10 derece veya daha fazla olması skolyoz olarak tanımlanır. Çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkma eğiliminde olan skolyozun nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu faktörler şöyle sıralanır:

Genler

Hormonlar

Hücre yapısındaki değişiklikler  

Bazı durumlarda özellikle çocuklarda başka bir hastalık ya da bozukluk varsa omurga eğrilmesine neden olarak skolyoz meydana gelir. Bu durumlar da şöyle açıklanır:

Bebek anne karnındayken omurganın gelişimi sırasında ortaya çıkan doğumsal faktörler

Genlerde meydana gelen değişiklikler sonucunda ortaya çıkan genetik hastalıklar

Omurga yaralanmaları

Kaslara mesaj gönderen sinirleri etkileyen nöromüsküler hastalıklar

Omurgada fiziksel değişikliklere neden olabilen tümörler  

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz, son derece sinsi başlar ve uzun dönem boyunca hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir.  Genellikle ağrı görülmez, hastaların büyük çoğunluğunda başka nedenlerle çekilen röntgen görüntüleriyle tesadüfen fark edilir. Aşağıdaki durumları kendinizde veya çocuğunuzda tespit ettiğiniz durumlarda bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Bir kürek kemiğinin diğerine göre daha belirgin olması

Bir kalçanın diğerinden daha çıkık olması

Göğüs kafesinin bir tarafı öne doğru çıkıntılı olması

Omurga şeklinde değişiklik

Skolyoz ilerlemişse sırt ağrısı

Oturma veya ayakta durmada zorlanma

Başın vücudun geri kalanıyla aynı hizada olmaması

Düz dururken kollarda vücudun yanında sarkma şeklinde farklılıklar

Öne eğilirken sırtın yanlarında yükseklik farkı

Kaburgaların önden veya arkadan asimetrik görünüşü
Skolyoz Tedavisi

Skolyoz tedavisi omurgadaki eğriliğin büyüklüğüne göre farklı yöntemlerle takip edilmektedir.
Genellikle 20 derecenin altındaki eğriliklerde süreç fizyoterapist ve hekim tarafından takip edilir. Bireye kendi rahatsızlığına özgü bir egzersiz programı uygulanır. Bu programın esas amacı omurgada oluşan deformiteyi düzeltmek, sırt ve omurga kaslarını kuvvetlendirmektir. Eğer eğrilik 20 derecenin üzerinde ise skolyoz korsesi kullanımı da egzersizlere eşlik eder. Daha ileri durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Ergenlik dönemine girmemiş çocuklarda omurgadaki her eğrilik için titiz çalışılmalı ve eğriliğin derecesinin artmasının önüne geçilmelidir.

Kısa bir not:
Unutmayınız, çocukluk döneminde telefon ve tablet kullanımının artması omurga deformitelerinin görülme sıklığını da arttırıyor. Çocuklarınızın daha sağlıklı bir omurgaya sahip olmalarını istiyorsanız onları mutlaka yapabilecekleri bir sportif etkinliğe yönlendiriniz.

Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.
Sağlıcakla kalın.