Duruş ( Postür) Bozukluğu Nedir? Terapi Süreci Nasıl İlerler?

Fizyoterapist Mert Batuhan Ekiz mertbatuhanekiz@gmail.com




Postür bozukluğu olarak da adlandırılan duruş bozukluğu, hatalı duruş veya kas-iskelet yapısının bozulmasına bağlı olarak omurganın normal hizasının dışına çıkmasıdır. Bu duruş bozukluğu kamburluk, çökmüş bir görüntü, yuvarlak omuzlar veya öne doğru baş pozisyon şeklinde kendisini gösterir. 

Hatalı duruş, kas-iskelet bozukluğu, genetik ve hareketsiz yaşama bağlı olarak ortaya çıkan duruş bozukluğu, şiddetli ağrı ve kamburluk gibi belirtiler gösterir. Duruş bozukluğu, durumun ciddiyetine bağlı olarak fizyoterapi seansları veya cerrahi müdahalelerle düzeltilmeye çalışılır.

Duruş (Postür) Bozukluğu Neden Olur?

Hem postür hem de duruş bozukluğu olarak adlandırılan sorunun temelinde hatalı duruş pozisyonları, genetik faktörler, kas-iskelet bozukluğu ve hareketsiz bir yaşam yatar.
Postür bozukluğuna neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir: 

Kalıtsal faktörler 

Zayıf kas ve iskelet sistemi 

Kas, sinir ve eklem rahatsızlıkları 

Hareketsiz yaşam 

Sağlıklı duruş hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak 

Kas gerginlikleri  Duruş Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Vücudun sırt, bel, boyun, omuz gibi bölgelerinde gözlenen şiddetli ağrı postür bozukluğunun yaygın görülen belirtisi arasında sayılır. Ağrıyla birlikte kambur görüntü de duruş bozukluğunun karakterize belirtisidir. Kas güçsüzlüğü, dengesizlik ve güçsüzlük de postür bozukluğu belirtilerindendir.
Duruş bozukluğu belirtileri şunları içerir: 

Şiddetli ağrı

Kas yorgunluğu

Kambur durmak

Güçsüzlük

Nefes almada zorluk

Kürek kemiklerinin fazla geride durması 

Duruş bozukluğunun geliştiği bölgelerde kas spazmlarının görülmesi 

Baş ve boyun ağrıları

Omuzların düşük veya öne doğru durması  Duruş Bozukluğunun Çeşitleri Nelerdir?

Kifoz ( Kamburluk)

Skolyoz

Baş önde postür

Lordoz ( Bel çukurunun artması) ve Hiperlordoz

Bel ve Boyun Düzleşmesi şeklinde sıralanabilir.

Postür Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?

Duruş bozukluğunun tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle kişinin bozukluğunun uzman bir hekim tarafından tespit edilmesi gerekir. Ardından uzman hekimin önerileri doğrultusunda cerrahi müdahaleler veya fizyoterapi seansları uygulanabilir. Fizyoterapi seansları ile bozukluğun olduğu alandaki kaslar güçlendirilir ve bozukluğun ortadan kaldırılması amaçlanır. Postür bozukluğu için uygulanacak tedaviler bozukluğun çeşidine ve şiddetine göre farklılık gösterir.

Duruş bozukluğu tedavisinin ne kadar süreceği bozukluğun çeşidine ve şiddetine göre farklılık gösterir. Uzman hekiminizin yönlendirdiği tedavi süreci haricinde günlük hayatınızda da düzenlemeler yapmanız gerekir. Bilgisayar veya masa başında çok sık çalışıyorsanız hayatınıza hareketi davet etmelisiniz. Doktorunuzun önerdiği egzersizleri yapmalı ve mümkün olduğunca yürümelisiniz. Fizyoterapistinizin ve doktorunuzun yönlendirmelerine bağlı olarak doğru duruş pozisyonlarını günlük hayatınızda uygulamalısınız.

Duruş bozukluğunun tedavi sürecinde bir fizyoterapiste danışınız.
Sağlıcakla kalsın.