YUMURTA KAÇ DAKİKA HAŞLANMALI?

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com





Anne sütü proteininden sonra gelen en kaliteli protein yumurta proteinidir. Bu durum yumurta proteininin %100 oranında vücut proteinlerine dönüşebildiğini yani tamamının vücutta kullanıldığı anlamına gelir.

1 yumurta yaklaşık 70 kaloridir ve 6 gram protein içerir. Vitamin ve mineral içeriği yüksek olan yumurta tam bir sağlık deposudur.  D vitamini, B12, fosfor, demir, selenyum gibi önemli vitamin ve minerallerinin dışında göz sağlığımızda rol oynayan lutein ve zeaksantin içer. Yetişkin bireyin, günlük selenyum ihtiyacının %22’sini karşılarken, B12 vitamini ihtiyacının %10’unu karşılar.

Yumurtanın besin içeriği çoğunlukla yumurta sarısında bulunurken, öncelikli protein içeriği ise yumurtanın beyazındadır. Yine de, yumurtanın sunduğu protein ve tüm besin maddelerinden yararlanmak için, bütün olarak yemek en iyisidir. İçerdiği tekli doymamış yağ asitleri ve kolesterolü bağlayıp emilimini engelleyen lesitin sayesinde yumurtanın kolesterolü arttırıcı etkisi et ürünleri ve süt ürünlerine göre daha azdır.

Sağlıklı yumurta tüketimi nasıl olmalı?

Yumurtaların pişirilme süresi, vücuttaki sindirimini etkilediği için önemlidir. Haşlanmış yumurta en sağlıklı tüketim şeklidir. Çılbır, ıspanaklı yumurta, sahanda yumurta, peynirli omlet, menemen, mantarlı omlet gibi seçeneklerinizi artırarak sağlıklı yumurta pişirme tercihlerinizi artırabilirsiniz. Doğal bir antioksidan olan lutein, ıspanakta da bulunur.  Beslenmenizde ıspanaklı, pazılı yumurtaya yer vererek biyoyararlanımı artırabilirsiniz.  

Yumurta kaç dakika haşlanmalı?

Rafadan yumurta pişirmek için su kaynadıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın ve pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır. Kayısı kıvam için 6 dk pişirmeniz yeterli olacaktır.

Katı yumurta için 8 dk pişirebilirsiniz. Ortalama 10 dakikadan fazla piştiğinde, sarısı etrafında ‘demir sülfür halkası’ olarak bilinen yeşil-gri halka meydana gelir. Bu halka yumurtada bulunan demirden yararlanmamızın azaldığı anlamına gelir.

Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemiyle vitamin kaybı olur. Kesinlikle çiğ yumurta tüketmeyin. Çiğ yumurta tüketmek salmonella riski taşır.

Salmonella bakterisi vücuda alındıktan 6 ile 12 saat içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İshal, baş ağrısı, karın ağrısı, kusma, bulantı ve yüksek ateş gibi belirtileri olabiliyor. Bakterinin, hafif gıda zehirlenmesinden ölümcül bakteriyel enfeksiyonlara, yani sepsise kadar gidebilen tablolar yapabileceği göz ardı edilmemeli.