Veganuary Popülerliği
Veganuary, her yıl ocak ayında insanları bitki bazlı beslenmeyi denemeye teşvik eden bir hareket. İngiltere temelli kâr amacı gütmeyen bu kuruluş geçtiğimiz sene ocak ayında altı yüz yirmi binden fazla insan dahil olmuş. Bu akımda insanlar hayatlarından tüm hayvansal kaynakları çıkarmayı hedefliyor.
Veganuary de nedir diyenler için hemen açıklayalım, VEGAN ve JANUARY kelimelerinin birleşimi olarak 11 yıldır insanları farkındalık ve duyarlılığa davet eden bir challenge diyebiliriz. İçeriği sadece yeme-içme değil kullandığımız kozmetik ürünlerden cilt bakımına hatta kıyafetlere kadar uzanıyor.
Siz ne düşünüyorsunuz bilemiyorum ama benim beslenme alışkanlıklarımla pek uyuşmuyor. Uzman olarak değerlendirdiğimizde ise elbette olumlu yanları var ancak pek çok vitamin, mineral yetersizliğine de yol açabilir. Yetişkinlerde günlük protein ihtiyacı kilogram başına 0.8-1.2 gramdır, elbette profesyonel sporcularda bu daha yüksek miktardadır.
Vegan beslenmede, hayvansal proteinler yerine bitkisel proteinler kullanılıyor. Baklagiller, tofu, tam tahıllar ve yağlı tohumlar bitkisel protein içerir ancak vücutta kullanımı çok düşüktür. Protein içeren gıdalar demir ve b12 den de zengin olduğu için genelde veganlarda protein eksikliğinin yanı sıra anemi de görülür. Yeterli B12 vitamini almamak, yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, depresyon, sindirim bozukluğu, cilt kuruluğu, dikkat eksikliği, kalp çarpıntısı ve güçsüzlük gibi bazı sağlık problemlerine yol açabilir.
Vegan beslenme, yalnızca B12, demir değil, D vitamini, kalsiyum, Omega-3 eksikliğine de sebep olabilir. Veganlar bu durumda takviye almaları gerekebilir. Ancak alacakları takviyelerin içeriklerine benimsedikleri felsefe sebebiyle dikkat etmelidirler. Gummy formunda takviyeler genellikle vegan değildir, çünkü çoğu gummy ürününün yapımında jelatin kullanılır.
Jelatin, hayvanların (genellikle sığır) deri, kemik ve bağ dokularından elde edilen bir maddedir ve bu nedenle vegan beslenenler için uygun değildir. Ancak, vegan diyetine uygun gummy takviyelerin de mevcut olduğunu hatırlatmakta fayda var. Burada ise pektin yani bitkisel kaynaklı bir jelleştirici kullanılıyor.
Vegan beslenmenin olumlu yanları da elbette oldukça fazla. Bitkisel bazlı beslenme, doymuş yağ içeriği düşük, antioksidan kapasitesi yüksek beslenmeye olanak sağlar. Böylece, kolesterol değerlerini optimal tutmaya yardımcı olur, hipertansiyon, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarının oluşum riskinin azalmasını destekleyebilir.
Vegan beslenme tercihimiz değilse de, hayvanlar üzerinde deney yapılmayan, başka bir canlıya zarar vermeyen temiz ürünler kullanmayı, geri dönüşümü desteklemeyi tercih edebiliriz.