ORUÇ TUTMAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL ETKLİYOR?

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

Sahur ve iftarda doğru besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi, oruç tutarken bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunuyor. Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi, 'hücrelerin yenilenmesi için yaşlı hücrelerin parçacıklarının imha edilmesinin gerektiğini, bunun da uzun süre aç kalarak mümkün olduğunu' belirttiği teziyle, 2016 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü aldı.

Bağışıklık sistemini zayıflatan uzun süreli açlık değil, sağlıksız beslenmedir. Beslenmede dikkat edilmesi gereken konuların başında yeterli sıvı alımı geliyor. Az sıvı tüketmek enfeksiyonlara karşı vücudu savunmasız bırakabilir. Bu nedenle iftar ve sahurda sıvı gıdalar tüketilmeli. Mide geriliminin artmasını önlemek için iftarda 2 bardaktan fazla su içilmemeli. İftar sahur arasındaki zaman diliminde 2 litre su tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sahurda hafif bir kahvaltı yeterli. Uzun süre tokluk sağlayacak yumurta, az tuzlu peynir gibi proteinler ve yağlı tohumlardan ceviz, badem  tercih etmek bağışıklık sistemine önemli katkı sağlar. Tek öğün ile tutulan oruç özellikle koranavirüs pandemi sürecinde olduğumuz bu günlerde bağışıklık sistemini zayıf düşürerek hastalık için zemin hazırlayabilir, bu sebeple mutlaka sahur yapılmalı. İftar yemeği ise  3’e bölünmeli. Öncelikle başlangıç olarak hurma veya zeytin gibi iftariyeliklerle oruç açıldıktan sonra; 1 kase çorba,  tüketmenizi ardından 10 dakika ara vermenizi öneriyorum.  Aradan sonra ana yemek yenilmeli. Ana yemekten 1 saat sonra  çay veya kahvenize meyve, kuruyemiş eşlik edebilir. Tatlı yemek istiyorsanız, haftada 2-3 kez, porsiyon kontrolü  sağlanarak sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Uzun açlık sonrası oluşan kan şekerinde hızla değişimi  önlemek için; fazla karbonhidrat tüketilmemeli, çok şekerli, yağlı yemekler tercih edilmemelidir. Bunlar hem hazımsızlık yaratacak hem de bağışıklık sistemini düşürecektir.  Uzun süre açlıktan sonra sindirimi kolaylaştırmak için de yemekler yavaş ve iyi çiğnendikten sonra yutulmalıdır.

İftardan 2 saat sonra yapacağınız yarım saatlik yürüyüş veya egzersiz, stres hormonlarını baskılayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olacaktır. Güçlü bağışıklık sistemi için uyku ihtiyacının karşılanmasına özen gösterilmeli.