MAYA MİGRENİ TETİKLEYEBİLİR
Maya, tek hücreli yaşayan canlı mikroorganizmalardır. Ekmek, şarap, bira, peynir gibi fermente ürünlerin yapımında kullanılır.
Mayanın çalışma prensibi ortamdaki şekeri kullanarak karbondioksit, alkol, aroma bileşikleri oluşturmaktır. Genellikle ekmek yapımında kullanılan saccharimyces cerevisia mayasını içerir.
Maya çeşitleri;
Sık kullanılan 3 maya türü vardır. Yaş pres maya, kuru madde miktarı yaklaşık %30 civarındadır. Geriye kalan %70’lik kısım ise sudur. Su içeriğinin fazla olmasından dolayı da çabuk bozulur, yaş maya işleme gerek olmadan hemen hamura eklenerek kullanılabilir. Aktif kuru mayalar, yaş mayanın %92-94 kuru madde içeriğine kadar kurutulmuş halidir, ılık suda açılarak kullanılır.
İnstant aktif kuru maya ise, %95-96 kuru madde içeriğine kadar kurutulmuş maya çeşididir. Bu tür mayayı kullanırken suda bekletmeye gerek yoktur. Maya aktiviteleri normal kuru mayaya göre daha yüksektir. Su içerikleri düşük olduğu için dayanma süreleri uzundur.
Maya vücudu nasıl etkiler?
Kuru maya, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan bir amino asit olan tiramin içerir. Nadir olmakla birlikte, tiramin migreni olan kişilerde baş ağrısını tetikleyebilir. Mayalı ürünlere alerjisi olan kişilerde ve Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalığı olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir.
Bu durumlarda maya içeren besinleri sınırlamak gerekiyor. Sıkça tüketilen besinler ise mayasız haliyle tüketilebilir. Örneğin, mayasız peynir için, kaynatılmış süte 3-4 damla limon sıkıp, kestirerek “kesik” adı verilen lor peyniri elde edebilirsiniz
Maya nasıl muhafaza edilmeli? Paket halinde alınan kuru maya kapalı olduğu zamanlarda serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmeli.