Karında Gaz ve Şişkinlik Problemleri
Ne yesem şişiyorum, kilo sorunum yok ama karnımdaki şişlikten rahatsızlık duyuyorum cümleleri en sık karşılaştığım şikayetler arasında yer alıyor. Bu duruma eşlik eden midede ekşime yanma, ağza acı su gelmesi ve bazı hastalarda da kabızlık bu belirtilere eşlik edebiliyor. En sık nedenleri ise;
Hareketsizlik
Gıda intoleransı (hassasiyet)
Chron, ırritabl bağırsak sendromu,çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıkları
Metabolizmanın yavaş çalışması
Tiroit bezinin çalışma sorunları
Stres, endişelenme ve duygusal sorunlar
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları yer alıyor.
Uzun süredir şişkinlik ve kabızlık problemi yaşıyorsanız sebebi tükettiğiniz besinler olabilir.
Brokoli, karnabahar, lahana, turp,
Haşlanmadan ve kabuğu ayrılmamış kuru baklagiller,
Konserve yiyecekleri
Kahve, gazlı içecekler
Alkollü içecekler.
Posa tüketiminin beslenmede yetersiz kalması kabızlığın başlıca sebebidir. Lif oranı yüksek meyve, sebze, tam tahıllılar, kurubaklagillere beslenmede mutlaka gün içerisinde yer verilmeli. Günlük su tüketiminin yetersiz kalması bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Günde en az 2 litre su içmeye özen gösterilmeli. Çay, kahve, kola gibi içecek ürünlerin su yerine geçmeyeceği unutmamalı.
Aşırı yağlı gıdalar, kızartmalar, krema, biberli baharatlı ve soslu yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Sigara terkedilmeli, sakız çiğnenmemeli, fazla hava yutmamak için içecekler de pipet kullanılmamalı. Süt ve süt ürünleri şikayetleri artırıyorsa kısıtlanmalıdır. Bol su tüketmek ve normal tempoda yürüyüş yapmak gaz şikayetlerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Gıdalar iyice çiğnenmeden yutulmamalı. Tok karnına yatılmamalı. Yemek saati ile yatma saati arasında en az 3 saat boşluk olmalıdır. Gün içerisinde yarım saatlik yürüyüş yaparak hem sindirim sisteminin rahat çalışmasına hem de kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.
Bahsettiğim uygulaması kolay küçük değişiklikler ile şikayetlerinizi azaltabilir, yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.