İLK BİN GÜN BESLENMESİ TÜM YAŞAMI ETKİLİYOR
Beslenme, yaşamın her döneminde önemlidir. Ancak sinir sistemi gelişiminin ve büyümenin en hızlı olduğu yaşamın ilk 1000 gününde optimal beslenmenin sağlanması, sağlıklı büyüme ve gelişmeyi destekler. Ayrıca yaşamın ileriki yıllarında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını da en aza indirir. Bu nedenle ilk 1000 gün, çocuğun hayatındaki en kritik dönemidir.
Anne karnında başlayan bu süreç, doğumdan sonraki iki yaşa kadar devam eder. Bu dönemde edinilen doğru beslenme alışkanlıkları çocuğun gelecekteki fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığında büyük rol oynar.
Örneğin: 2 yaşında bir bebeğin mevcut kilosunun olması gerekenin üzerinde olması, yetişkinlik döneminde obezite, diyabet gibi hastalıkların oluşum riskini artırır. Tam tersi durumda, bebeğinizin olması gerekenden daha az kilo alması ve bu sürecin 6. aydan sonra da sürmesi ileriye dönük kalıcı boy kısalığı ya da zekada etkilenme gibi sorunlara sebep olabilir.
Yapılan yeni bir araştırmaya göre çocukların anne karnında ve yaşamlarının ilk yıllarında şeker tüketimlerinin sınırlanması, yetişkinlikte kronik hastalık risklerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.
Science dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırmada İngiltere’de 2. Dünya Savaşı esnasında gıda karnesi ile beslenen ve bu sebeple şeker tüketimi kısıtlanan çocukların; yetişkinliklerinde Tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 35, hipertansiyon riskinin ise yüzde 20 oranında azaldığı gözlemlenmiş.
Savaş dönemindeki gıda karnesi uygulaması sona erdiğinde ülkedeki şeker tüketimi aniden iki katına çıkmış ve bu durumun ileri yaşta hastalık oluşum riskini artırdığı belirtiliyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesiyle (WHO), yaşamın ilk altı ayı boyunca sadece anne sütüyle beslemeye, akabinde ek gıdaya geçişle iki yaşına kadar sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması gerekir. Bebeğinizin gelişiminin ne durumda olduğu hekiminin tarafından yapılan aylık takipler ile değerlendirilir.
Kontroller, aşılama programları ve beslenme hepsinin aslında tek bir amacı vardır; “sağlıklı çocuk ve sağlıklı bireyler yetiştirmek”. Sağlıklı yaşam temeli için ilk 1000 güne yeterince önem vermenizi tavsiye ederim.