HİNDİ ETİ NEDEN DAHA SAĞLIKLI?

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi, düşük yağ oranıyla kalp dostu, protein ve mineral deposu bir besindir.

Hindinin içerdiği besin değerleri tüketildiği yere göre değişir. Örneğin, bacaklar veya uyluk gibi aktif kasların bulunduğu kısımdaki et, beyaz etten daha fazla yağ ve kalori içerir.
Beyaz et ise daha fazla protein içerir. Hindi derisi, yağ içeriği bakımından yüksek kaloriye sahiptir. Örneğin, derisi üzerinde 100 gram hindi, 169 kalori ve 5,5 gram yağ içerir.

Oysa derisiz aynı miktarda hindi, 139 kalori ve sadece 2 gram yağ içerir. Yağ ve kolesterol içeriği düşük, protein ve mineral vitamin içeriği yüksek olduğu için hindi eti kırmızı ete göre daha sağlıklı bir tercihtir.

 Zihni güçlendiren, ayrıca sinir sistemi işlevleri açısından önemli olan niasin (B3 vitamini), bağışıklık sisteminin sağlığı için gerekli olan B6 vitamini içerir. Demir mineralinden de oldukça zengindir ve kansızlığa karşı düşük kolesterol oranıyla sağlıklı bir seçenektir.

Hindi etinin, çinko ve selenyum içeriği yüksektir. Çinko içeren besinler bağışıklık sistemini güçlendirir, yaraların iyileşmesi hızlandırır.

 Hindi etinin birçok faydası olmasına rağmen, işlenmiş hindi ürünlerini sınırlı tüketmek önemlidir. Çünkü bu ürünlerin tuz içeriği yüksektir. Hindi jambonu ve sosis gibi işlenmiş çeşitleri yüksek miktarda tuz içerir.

Araştırmalar, işlenmiş gıdalar ve fazla tuz tüketiminin mide kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor. Bu nedenle, tuz alımınızı en aza indirmek için, işlenmiş formları yerine işlenmemiş hindiyi tercih edin. Tavuk eti ve hindi etinde liflerin kısalığı ve bağ dokusunun az oluşu ile pişirilmeleri ve sindirilmeleri, kırmızı etlere göre daha kolaydır. Hindi etini, kırmızı et ya da tavuk eti ile kullandığınız bütün yemek çeşitlerinde kullanabilirsiniz.