GLİKOZ ŞURUBU
Glikoz şurubu, mısır nişastasının çeşitli enzimler ya da asit ile sıvılaştırılması sonucu ortaya çıkan sıvı şekerdir. Vücuda alındıktan sonra hızla insülin seviyesinde artışlara sebep olur, gereksiz ve yüksek insülin seviyesi ile bedenimizde yağlanma artışı, uyku hali oluşumu ve obeziteyi tetikler. Ayrıca, fazla şeker tüketimi uzun vadede indirekt olarak kanser gelişimi ile ilişkilidir.
Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bireyler için şeker alımının gün içinde alınan toplam enerjinin %10’unu geçmemesi gerektiğini belirtiyor. Glikoz şurubunun kanser hücrelerini beslediği ve büyümesini hızlandırdığı biliniyor. ABD’deki Nurses Health Study çalışmasında, 88 bin 802 kadın katılımcı 18 yıl boyunca takip edilmiş ve 180 kişide pankreas kanseri gözlenmiş.
Glikoz şurubu gıdalarda, tatlandırma, yumuşatma, hacim kazandırma, kristalleşmeyi önleme, nem tutma gibi özellikleri için kullanılıyor. Ekonomik olduğu için gıda sanayiinde kullanımı oldukça yaygındır. Glikoz şurubu ambalajlı ürünlerin etiketinde, içindekiler kısmında aşağıdaki isimlerle karşımıza çıkabilir.
G37 – Glikoz Şurubu (DE-37)
G40 – Glikoz Şurubu (DE-40)
G58 – Glikoz Şurubu (DE-60)
G95 – Glikoz Şurubu (DE min 97)
M50 – Yüksek Maltoz Şurubu
M38 – Maltoz Şurubu
F85 – Fruktoz Şurubu
Yüksek Fruktozlu Glikoz Şurubu (HFCS)
Sizlere her daim tavsiyem etiket okuma alışkanlığı kazanmanız, belirtilen kodlardan herhangi biri üründe yer alıyorsa o ürün diyetten tamamen çıkarılmalı ya da kullanımı mümkün olduğunca azaltılmalıdır.