Formula 1 Pilotları Yarış Sırasında Neden Kilo Verir?

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

Sporcular için sağlıklı beslenme yaşam biçimidir. Yapılan spor dalına göre maç, yarış ve vücutlarını hazırlama şekilleri farklılık gösterir. Olağanüstü istikrarlı çalışma isteyen sporcular için beslenme programları da en az antrenmanları kadar önemlidir. Motor sporlarında ise, normal spor branşlarına göre durum biraz daha farklıdır.

Olası yaralanmalara karşı korunmak amacıyla giyilen tulumlar, eldivenler, botlar ve kask şartları güçleştiriyor. 2019’da resmileşmiş olan bir F1 kuralına göre araçların pilot ve ekipmanlarla gelen 80 kilogram dahil toplam ağırlık yakıtsız 733 ila 740 kilogram olmak zorundadır. Aksi takdirde pilot veya araç, ısınma ve sıralama turlarına ve yarışa katılamıyor.

Kilo neden bu kadar önemli diye düşünüyor olabilirsiniz, yanıtı ise fizik kuralları ile alakalı. Düz bir hatta sabit hızla ilerleyen veya hareketsiz duran bir cisme etki eden G kuvveti +1'dir. F1 yarışlarında pilotlar, 6G'ye varan kuvvetlere, uzun süreler boyunca karşı koymaya çalışırlar; yani 60 kg'lık bir yarışçının vücudu üzerinde 360 kg'lık ekstradan bir yük söz konusu.

Virajları dönerken kaskının ağırlığını normalden beş kat fazla hisseden sporculardan bahsediyoruz. Eğitimsiz bir sürücünün böylesine bir ortama birkaç dakikadan fazla dayanabilmesi oldukça zordur. Otomobil içerisinde tüm bu süreci yönetmek için vücut efor sarf edecek ve ısı üretimi gerçekleştirecektir.

Formula 1 pilotlarının bir kısmı, zorlu süreçte yarışın sonlarına doğru azalan su seviyesine bağlı olarak baygınlık geçirebiliyor. Normal çevre koşullarında, kokpit sıcaklığının 50-55 derece arasında değiştiği durumlarda yarışçı 3-4 kilograma kadar sıvı kaybedebilir. Her yarışçı, yarış öncesi ve sonrası tartılır.

Tartıya çıkana kadar hiçbir sürücü bir şey yiyip içemez. Bu süreç sayesinde, yarış sırasında kaybedilen kilo ile sıvı takip edilebilir. Çözümü ise, yarış süresince belli aralıklar ile su ve mineral destekli sporcu içeceği içerek vücuda sıvı almaktır. Alınacak sıvının niteliği ve miktarı kişinin metabolizmasına göre değişir fakat nihai amaç vücudun dehidrasyon miktarını dengeleyip beyni olası bir çökmeden korumaktır