FAZLA C VİTAMİNİ SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR
İnsan vücudu doğal olarak kendiliğinden C vitamini üretmediği için beslenme aracılığıyla doğal kaynaklardan vücuda C vitamini alması gerekir. Her alanda denge önemli olduğu gibi vücudumuza gerek besin gerekse takviyelerle aldığımız vitamin miktarında da denge büyük önem taşıyor.
Fazla C vitamini normal şartlar altında vücuttan doğrudan atılır ve depolanmaz. Bu nedenle normal şartlarda beslenmenizde fazla C vitamini içerikli bir şeyler tüketmeniz halinde vücutta C vitamini birikmesi konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ancak her şart altında vücuda bir anda yüksek dozlarda C vitamini yüklenmesinden kaynaklanacak mide yanması, mide bulantısı, baş ağrısı, mide krampları ve diyare gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için günde 2 gr güvenli üst sınırı aşmamak önemlidir. Bu güvenli üst sınırın aşılması aynı zamanda böbrek taşı riskini artırabilir.
Demir preparatı kullanan hastalarda emilimini artırarak demir yüklenmesine neden olabilir. Günde bir gramın üzerinde alındığında, idrarda bakılan şeker ölçümlerini bozabilir. Ayrıca bazı enzim eksikliği olan hastalarda kan hücrelerinin yıkımına neden olabilir.
Yeterli C vitamini alımı sağlıklı vücut için gereklidir, hücrelerimizin yıpranmasını, vücutta oluşan toksik maddelerin iç organlardan uzaklaştırılmasını sağlayan çok değerli bir vitamin olup turunçgillerde vücudumuz için gereken ihtiyacı karşılayacak kadar bulunmaktadır. Terpenler, flavonoidler, karotenoidler ve sinnamik asit gibi güçlü antikaserojen etkili fitokimyasalları içerirler.
Turunçgiller glisemik indeksi düşük olması, yüksek oranda diyet lifli olması, düşük kalorisi ve kandaki insülin düzeyini düzenlemesi nedeniyle de kilo verme sürecinde oldukça sık tercih edilir.
Ancak ilaç kullanıyorsanız besin ilaç etkileşimi sebebiyle greyfurt tüketmemelisiniz. C vitamini en yaygın olarak narenciye ürünleri, çeşitli meyveler ve sebzelerde bulunur. Yetişkin bir birey için günde toplam 85 ila 120 miligram arasında alınması yeterli kabul edilir.
Sağlıklı bireylerde günlük 3 porsiyon meyve 2 porsiyon salata veya söğüş sebze tüketimi ile C vitamini gereksiniminin karşılanması mümkündür. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve daha birçok taze meyve,limon,kırmızı ve yeşil biber,domates,roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler, taze kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler C vitamininin önemli kaynakları arasında yer alır.
Fakat herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle bu besinleri tüketemeyenlerde, C vitamini eksikliği olanlarda veya enfeksiyon hastalıkları gibi nedenlerle C vitamini gereksinimi artmış olan kişilerde C vitamini takviyeleri hekim tarafından reçetelendirilebilir.Reklamların etkisiyle kesinlikle gereksiz takviye kullanılmamalı.