EGZAMAYI TETİKLEYEN BESİNLER

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

 Egzama toplumda oldukça sık görülen pek çok farklı neden ile ortaya çıkabilen deride kızarıklık, kaşıntı, şişlik gibi belirtilerle seyreden bir deri hastalığıdır. Ailesinde atopik egzama, alerjik astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalık bulunan kişilerde atopik egzama daha fazla görülür. 

Tüketilen besinler doğrudan egzamaya neden olmayabilir ancak belirtilerdeki artışı tetikleyebilir. İnek sütü, yumurta, yer fıstığı, kaju, ceviz,soya, buğday, domates, mandalina, greyfurt, limon, turunç gibi asidik meyveler ve maya gibi besinler egzamayı tetikleyebilmektedir.

Bu nedenle egzaması olan bireyler alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve hangi besinlerin egzama şikayetlerini artırıp artırmadığı sorgulanmalı, kaşıntı ve tahrişi artıran
besinler tercih edilmemelidir.

Propilen glikol bazı yapay besin ürünlerinde bulunan bir alerjendir. Propilen glikolün en sık rastlandığı besinler ise; salata sosları, barbekü sosu, besin boyaları ve ekşi kremadır, egzaması olan kişiler bu besinleri tüketmekten kaçınmalıdır. Beslenmenin yanı sıra duygu durumunuz ve stres, egzamanızın şiddetini etkileyebilir. Fiziksel aktivite düzeyinizi artırmanız stres düzeyinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Egzamanın önlenmesinde etkili olan en önemli besin anne sütüdür. Anne sütü hastalıklara karşı koruyucu antikor, probiyotik ve prebiyotik içeriği sayesinde koruyucu  etki oluşturur. Özellikle anne sütünde yoğun bulunan bir prebiyotik olan galaktooligosakkaritler çocuklarda bağışıklıkta rol oynayan immünglobülin seviyelerini olumlu etkiler.

Bağışıklık sistemini destekleyen bazı besinlerin inflamasyonu önleyici etkilerinden dolayı alerji ve egzama riskini azalttığına dair çalışmalar mevcuttur. omega 3 çoklu doymamış yağ asitlerinin en zengin kaynağı yağlı balıklar haftada en az 2 kez tüketilmeye özen gösterilmeli. Çorba, yemek ve salatalara ekleyeceğiniz zerdeçal içeriğindeki aktif bileşen kurkimin sayesinde bağışıklığı güçlendirir.

Çörek otu ise timokinon sayesinde bağışıklığı güçlendirerek egzamaya karşı koruyucu etki oluşturur. Yoğurt, kefir gibi probiyotik besinler, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan mikroorganizmaları içerir. Bu besinler egzamada, alevlenmeleri azaltmaya yardımcı olurlar.

Tek bir egzama diyeti yoktur, ancak antioksidan bakımından zengin bir diyet semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Beslenmenin yanı sıra sigaradan uzak durulmalı , cilt nemlendirilmeli, pamuklu kıyafetler tercih edilmeli. Alerjen etki gösteren saç boyaları, sabunlar, temizleyiciler ve losyonlar, yüksek oranda salisilik asit içeren tüm kremler, yüzde 30 gibi yüksek dozda üre ihtiva eden ürünler, alkol içeren temizleyicilerden uzak durulması gerekir.