ÇİLEK ALERJİSİ

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com





Kış aylarının vazgeçilmezleri portakal, mandalina gibi meyvelerin tahtına yaz aylarında çilek ve böğürtlen gibi meyveler oturuyor. Sezonu olmamasına rağmen bu hafta çilekten bahsetmemiz çocuklarda çok sık rastlanan çilek alerjilerinden kaynaklı. Sadece meyve olarak değil farklı formlarda da tüketildiğinde alerjik bünye aynı reaksiyonu veriyor.

Çilek sağlıklı içeriğiyle dikkat çekiyor. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle bağışıklık güçlendirici, dokuların bir arada tutulmasını sağlayan kollojen doku sentezini uyarıcıdır. Diş sağlığında kanamaları koruyucu etkiye sahiptir. Ellajik asit ve antosiyanidin gibi güçlü antioksidanlar sayesinde nörolojik hastalıklardan da koruyucu rol üstlenir.

Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 75 -90 mg’dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek yaklaşık 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Dünya Sağlık Örgütü yetişkin ve sağlıklı bir birey için günlük 25-30 gram lif alımını öneriyor.

Meyve ve sebzeler en iyi lif kaynağı besin gruplarından birisidir. 1 porsiyon çilek de yaklaşık 3-4 gram diyet lifi içeriyor. Ara öğünlerde yanında 5-6 badem ile beraber tüketirseniz lif içeriği sayesinde tokluk süresini uzatacak ve kilo vermenize yardımcı olacaktır. İçerdiği B vitaminleri ve C vitamini ile çilek; retinayı güçlendirmeye ve gözleri güneşin zararlı ışınlarına karşı korumaya da yardımcı olur.

Çilek alerjisine dikkat!

Çilek, alerjik besinlerden biridir ve ciltte alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Çilekte bulunan bazı proteinler bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak algılanabilir. Bu proteinler, alerjen olarak adlandırılır ve vücut bu alerjenlere karşı IgE antikorları üretir.

Ailede gıda alerjisi veya diğer alerjik hastalıklar (astım, egzama gibi) geçmişi olan bireylerde çilek alerjisi gelişme riski daha yüksektir. Alerjiye yatkınlığınız varsa, çilek yemek ciltte döküntü, kızarıklık ya da kaşıntıya neden olabilir. Bir alerji için en iyi tedavi, alerjenden tamamen kaçınmaktır. 

Çilek, Rosaceae meyve ailesine aittir. Çilek alerjisi olan kişilerin bu aileden olan diğer meyvelerden de uzak durmaları gerekebilir. Çilek alerjisi olan kişiler ahududu ve böğürtlene karşı da tepki verebilir. Etiketleri dikkatlice okumak ve çilek içerip içermediğini kontrol etmek önemlidir. Çilek aromalı veya çilek içeren işlenmiş gıdalardan da kaçınılmalıdır.