ÇİKOLATAYI KİM SEVMEZ Kİ?

Dyt. Sevgi Boz sevgiboz2014@gmail.com

Bitter çikolata, mutluluk hissi yaratan serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor. Magnezyum içeriğiyle de kramp, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik hali gibi durumları hafifletmeye yardımcı olabiliyor. Beslenme uzmanları olarak tavsiye önceliğimiz bitter çikolatadan yana.

Çikolata satın alırken, en az %60-70 oranında kakao içermesine dikkat edin. Kakao oranı ne kadar yüksek olursa, içerdiği flavonoidler de o kadar fazla demektir. Daha yüksek kakao oranına sahip bitter çikolatalar,  daha az şeker ve daha az yağ içerdiği anlamına geliyor.

Bittere ayrıcalık sunan onun kakao içeriği.   Kakao, flavonoidlerden özellikle de flavonlardan zengindir. Kakaodaki temel flavanoller, epikateşin, kateşin ve prosiyanidindir. Bu durumda aklınıza kakaoyu sadece çikolatadan değil farklı yiyecekler içerisinde almak da gelebilir. Kakao tozunun mutfakta içecek olarak pişirilmesi ve dondurulması gibi işlemler kakaonun polifenol içeriğini ciddi anlamda değiştirmez.

Kilo verme surecinde olan danışanlarıma sık sık muza kakao serpmelerini ya da süte kakao eklemelerini tavsiye ediyorum. Böylece hem antioksidan içeriği yüksek bir tercih yapmış hem de tatlı yeme isteğini azaltmış oluyoruz.

Ancak kakaolu kek gibi bir tercih yapıldığında yani fırınlama uygulandığında,  epikateşinin sadece %5’i ve antioksidan aktivitesinin %54’ü korunabiliyor.  Bu durumda severek en güzel tüketim formu bitter çikolata hali oluyor. Türk kahvemin yanında iki kare bitter çikolata en sevdiğim ara öğünlerden.
Kakao tanesi, kalp damar sağlığı için gerekli birçok minerali bünyesinde barındırır.

%70-%85’lik bitter çikolatanın 100 kcal’lik miktarında 36 mg magnezyum bulunur ki bu oran sütlü çikolatanın 3 katı kadardır. Bitter çikolata ayrıca, polifenoller ve teobromin bileşikleri sayesinde de kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltebilir.

Elbette çikolata, elma veya yoğurt gibi doğal ve sağlıklı bir gıda değil.  Çoğu çikolatanın içindeki şeker ile yağ miktarına bakıldığında, fazla yemenin zararlı etkisi flavonoidin yararını önemsiz kılıyor. Bitter çikolata ne kadar antioksidanlar ve mineraller içerse de içerisinde şeker olan oldukça yağlı ve kalorili bir gıdadır.

Bu sebeple bitter çikolatanın kakao oranı yüksek ve şekersiz olanları tercih edilip, günlük tüketiminde 20 gram aşılmamalıdır. Bulunabiliyorsa flavonoidlerden yana zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmek daha iyi olacaktır.