BESİN DESTEKLERİ
Besin desteği bir besin ögesinin yüksek dozdaki miktarının hap, kapsül veya şurup şeklinde doğal beslenmeye ek olarak alınan şeklidir. Yeterli ve dengeli bir beslenme programında besin desteğine gerek yoktur.
Danışanlarıma her fırsatta vücudumuzun ihtiyacı olan her şeyi besinlerle zaten alabileceğimizi hatırlatıyorum. Çünkü hem zenginleştirilmiş besinler hem de besin destekleri/supplementlar, yararları etkilerine rağmen, temel besin gruplarını içeren dengeli bir diyetin yerini tutamazlar.
Ancak, besin destekleri çok sınırlı enerji içeren diyetler uygulandığında, vitamin ve minerallerin yetersiz alımının söz konusu olduğu durumlarda veya bazı hastalık durumlarında doktor tavsiyesi ile alınmalıdır.
Besin desteği kullanımının gerekli olduğu durumlar:
Düşük enerji içeren diyet tüketenler,
Psikolojik veya ekonomik etkenler nedeniyle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamayanlar
Vejetaryenler (özellikle hiçbir hayvansal gıda tüketmeyen veganlar),
Demir yetersizliği anemisi olanlar,
Bebek ve çocuklarda D vitamini yetersizliğinin önlenmesi amacıyla
Hamile ve emziren kadınlar (Demir, folat, B12 vitamini vb.)
Menopoz sonrası kemik kaybı fazla olan kadınlar,
Yaşlılar
Uzun süre ilaç kullananlar (antasitler, antibiyotikler, laksatifler, diüretikler),
Besin alımını engelleyen alerjik hastalıkları olanlar,
Bir hastalığa bağlı beslenme (nutrisyon) tedavisi alan kişilerde genellikle besin desteğine ihtiyaç duyulabiliyor.
Reklamlarda veya marketlerde görülen ürünleri kişi bilinçsizce tüketmemelidir. Çünkü gerek duyulmayan takviyeler sağlığı olumsuz etkiler. Eğer herhangi bir hastalığınız yoksa doktorunuz önermemiş ise supplement kullanılmamalıdır.
Günlük beslenme durumunuzu değerlendirin, beslenmenizde farklı besin gruplarına yer vermeye çalışın böylece vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve minerali almış olursunuz. Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan vitamin/mineral supplementı kullanmayın. İlacın etkisini azaltabileceği yada etkileşim sonucu yan etki yapabileceği unutulmamalı.