NE YAPMALI?
Koşullar değişti. Haberleşme, bilgilenme araçları çeşit çeşit. Olanaklar arttı. Dün, haftada bir ele geçen gazete “yeni” değerlendiriliyordu; bugün, günlük gazete haberleri eskimiş oluyor. Artık gazeteler gündemi geriden takip etmek zorunda kalıyor. O nedenle gazeteler, internet sayfalarıyla geç kalmayı önlemeye çalışıyorlar. Ayrıca görselliği olan habercilik öne çıktı. İnternetten her şey anında öğreniliyor. Ne yapmalı? Habercilikte yeni arayışlar devam ediyor. Habercilikte sermaye gruplarının olanakları daha fazla olsa da gerçek habercilik peşinde koşanların gönüllü muhabirleri daha fazla haber yapıyor. Hem de yaşamın içinden… Yarış bu alanda da devam ediyor.
Siyaset… Dün herkesin olanakları aynıydı. Devletin de halka ulaşma aracı gazeteydi, siyasi grupların da. Parası olan da olmayan da aynı araçları kullanıyordu. Şimdi, farklı. Özellikle televizyonlar… Siyaset, televizyonlar aracılığıyla yapılmaya başlandı. Dün, köy köy dolaşarak halkla buluşmalar yapılırken şimdi, televizyonla evlere giriliyor. Televizyonlar günden oluşarak algıları altüst ediyor. Özellikle günümüzde böyle. Ne yapmalı? Televizyonlara bağlı kalmadan ilmek ilmek örerek siyaset yapmanın gerçekliği ortada. Olanakları iyi değerlendirerek yaratılmak istenen algı yıkılabilir. Israrlı biçimde damlanın aynı yere düşmesi sağlanırsa en sert kaya da delinir.
Televizyonda bir ay aynı konu işlense ya da aynı partinin temsilcisi konuk edilse gündem oluyor. Ekran hakkı eşit olmayınca yanlışlar, doğruymuş gibi pazarlanabiliyor. Ne yapmalı? Bu gerçek bilindiğinde engelleri aşmanın da olanakları yaratılabiliyor. Örneğin, son haftalarda işçilerin hak eylemeleri önemli gündem oldu. İşçiler içinde olanlar, televizyonda yer alma olanağı bulamasalar da işçilerle ilişkilerini ilmek ilmek ördüklerinde yaratılmak istenen algıyı terse çevirebilecekler.
Bilgilenme, örgütlenme araçları gelişti. Olanaklar çeşitlendi. Önemli olan bu araçların doğru zamanda, doğru yöntemle kullanılması. Televizyon aracılığıyla ilgi odağı olanlar yarın görünmez (yok oluş) duruma gelebilirler. Tarihin çöplüğü hükümet olmuş partilerle dolu.
Sonuç olarak, gerçekleri anlatmak için televizyon, gazete çok önemli ancak tek araç değil. Halka gerçekleri anlatmanın araçları çok. Asıl olan etkili araçları zamanında ve doğru biçimde kullanabilmeyi başarabilmektir.