ÜNYE SANCAK BEYLİĞİNİN 158. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

Ünye Kültür ve Sanat Derneği (ÜNSAK), Ünye'nin Sancak (vilayet) oluşunun 158. Yılını kutladı.

Reklam
Reklam

ÜNSAK, Ünye’nin 15 Haziran 1864’te sancak olmasının 158. yıldönümünü dolayısıyla Osmanlı arşivinde yer alan Ünye ile ilgili tarihi belgeler ve Ünye’nin eski fotoğraflarının olduğu sergi açılışı gerçekleştirdi.

15 Haziran Çarşamba günü Ünye Ticaret Borsası’nda düzenlenen serginin açılış kurdelesi, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanvekili Orhan Gürel, ÜNSAK Başkanı İsmet Küçükoğlu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ve Ünyeli Reklamcı-Genna Ajans sahibi A. Selim Tuncer tarafından kesildi.

Ünye’nin Sancak Beyliği oluşuyla ilgili çeşitli bilgilendirmeler yapan Ünye Yerel Tarih Araştırma Gurubu Üyesi Ahmet Derya Varilci konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Ahmet Derya Varilci, “Ünye’nin İl Olma Nedenleri Tarihi Gerçeklikle Alakalıdır”

“Bu sergi 158 yıl önce Osmanlı Devleti döneminde ortaya çıkan bir gerçekliğin ifadesidir. Bu gerçekliğe göre; 15 Haziran 1864 tarihinde Ünye’ye Sancak Beyliği verilmiştir. Yani Ünye o tarihte vilayet olmuştur. Ünye’nin il olma nedenleri elbette tarihi gerçeklikle alakalıdır. Bunlar coğrafi konum, nüfus bileşeni ve etrafındaki bucak, il, nahiyelerden kaynaklanıyor. Bu nedenle il oluyor. Bir başka gerçeklik ise Ünye’nin Tersane-i Amire’ye bağlı olması, yani İmparatorluk Tersanesine bağlı bir ocaklık durumunda olmasıdır.  Ünye o dönemde tersaneye gemi ve güç sağlayan en önemli birimlerden biridir. Bu da hiç şüphesiz Ünye’nin il olmasında önemli bir etkendir.



Ünye’nin o tarihte il olmasının neler getirdiği de çok önemlidir. Ne getirdi dediğimizde ise Ünye-Niksar Yolu açıldı. Ünye 4-4,5 yıl Sancak statüsünde devam etti. Daha sonra idari yapılarda değişiklik olsa da Ünye’nin Sancak yapısı zaman zaman bu gelişmeleri destekleyecek şekilde devam etti. Yani Ünye’nin Sancak Beyliği bitmemiş daha sonra da devam etmiştir.”

Başkan Küçükoğlu,“400 Küsur Yıl Biz Samsun’un Bir Kazası Olarak Kalmışız”



ÜNSAK Başkanı İsmet Küçükoğlu ise konuşmasında , “1471 yılında Trabzon’un fethi ile Ünye Osmanlı topraklarına katılıyor, Canik Sancağına, yani bugünkü Samsun’a bağlanıyor. 400 küsur yıl biz Samsun’un bir kazası olarak kalmışız. Daha sonra 1864’te Sancak yapılıyor.  Ünye Sancak yapılınca ilçe olarak Niksar, Erbaa, Akkuş, Fatsa ve Bolaman bağlanıyor.” ifadelerine yer verdi.
 











ünye kültür ve sanat derneği (ünsak) ünye’nin sancak (vilayet) oluşu ünye’nin sancak (vilayet) oluşunun 158. yılı ünye’nin tersane-i amire ünye sergi ünye tarihi sergi tarih kültür sanat ünye kaymakamı ayhan işık ünye belediye başkanvekili orhan gürel ünsak başkanı i̇smet küçükoğlu ünye ziraat odası başkanı osman sarıkahraman ünyeli reklamcı-genna ajans sahibi a. selim tuncer ünye haberleri